DHL krimpt in op Zaventem

Koeriersbedrijf DHL gaat zijn Europese distributiecentrum van de Brusselse luchthaven Zaventem verplaatsen naar Duitsland of Frankrijk. Vanaf 2008 zullen ongeveer 1.300 van de 2.800 banen op Zaventem verdwijnen. Dit heeft het moederbedrijf Deutsche Post gisteravond laat bekendgemaakt. DHL-werknemers blokkeerden vanmorgen uit protest enige tijd de luchthaven.

De weigering van de Belgische overheid meer nachtvluchten aan DHL toe te staan, is de belangrijkste reden voor het besluit. De kwestie leidde vorige maand bijna tot een politieke crisis in België. Vanmorgen overlegden de Vlaamse en Brusselse deelregeringen met premier Verhofstadt.

,,De politieke consensus die DHL nodig heeft voor groei op de Brusselse luchthaven kon niet worden bereikt'', aldus het communiqué van Deutsche Post. Volgens DHL wordt voor het nieuwe Europese distributiecentrum een keuze gemaakt tussen het Duitse Leipzig en het Franse Vatry. Politici en vakbonden hielden al rekening met een vertrek naar Leipzig. Deutsche Post onderstreepte gisteren dat het Zaventem tot het ,,modernste draaipunt'' van het wereldwijde netwerk had willen uitbouwen. Dat zou volgens het bedrijf 1.400 extra banen hebben opgeleverd. Zaventem blijft regionaal verdeelcentrum, waar ook de Europese coördinatie gebeurt.

Vice-premier Onkelinx sprak vanmorgen van een ,,sociaal drama''. Maar volgens haar was het voor het paarse kabinet onmogelijk ,,om alles en gelijk wat van een bedrijf te aanvaarden''. DHL wenste uitbreiding van het aantal nachtvluchten op Zaventem van 13.000 naar 22.000 per jaar.

Het breekpunt ontstond al enkele weken geleden toen bleek dat DHL veel meer nachtvluchten met het lawaaiige toestel MD11 wilde maken dan volgens de regering eerder was afgesproken. Premier Verhofstadt kon hierdoor de schuld voor het conflict bij DHL zelf leggen.

Zo kwam ook een eind aan de politieke crisis, die steeds verder was opgelaaid. De crisis was nog vergroot door onenigheid tussen de federale regering en de deelregeringen over de spreiding van de nachtvluchten over de verschillende woongebieden nabij de luchthaven. Vooral de Brusselse regering lag dwars.

Bij DHL op Zaventem werken merendeels Vlamingen. De minister-president van Vlaanderen, Leterme, kondigde aan dat hij maatregelen wil nemen om de positie van Zaventem te versterken.

nachtvluchten: pagina 15