`Corruptie Kroatië groeiend probleem'

Roemenië en Kroatië zijn gisteren gehekeld om hun nalatigheid bij de bestrijding van de corruptie. In Roemenië is in vergelijking met vorig jaar een kleine verbetering te zien – te klein echter om indruk te maken. In Kroatië wordt de corruptie een steeds groter probleem.

De kritiek werd geuit door Transparency International, de organisatie die jaarlijks een rapport presenteert over corruptie overal ter wereld. Het jongste rapport betreft 146 landen.

De Kroatische afdeling van Transparency International meldde gisteren bij monde van haar voorzitter, Zorislav Antun Petrovic, dat ,,Kroatië bezig is de strijd tegen de corruptie te verliezen''. ,,Kroatië nadert steeds meer zijn buren in het oosten [Servië, Roemenië en Bulgarije] en verwijdert zich steeds meer van de landen van de Europese Unie'', zo zei hij. Hij verweet de autoriteiten in Kroatië gebrek aan wil in de strijd tegen de corruptie. ,,Corruptie wordt alleen met woorden bestreden.'' Op de TI-lijst van 's werelds minst corrupte landen staat Kroatië inmiddels op de 67ste plaats. Vorig jaar nam het nog de 59ste plaats in.

De leider van de Roemeense afdeling van TI, Victor Alistar, constateerde in Boekarest dat de pogingen van de regering om de corruptie te bestrijden, falen. ,,Anticorruptiemaatregelen brengen niet de gewenste resultaten'', aldus Alistar. Roemenië staat op de landenlijst van TI op de 89ste plaats en is daarmee het meest corrupte land in de omgeving – corrupter dan Bulgarije, Turkije en Kroatië. Op alle niveaus van de overheid ontbreekt volgens Alistar de politieke wil om maatregelen tegen corruptie ook daadwerkelijk uit te voeren. Hij noemde het essentieel de rechtspraak en de ambtenarij grondig te hervormen om de corruptie uit te roeien. ,,Klokkenluiders bij de ambtenarij kunnen corruptie alleen melden bij hun superieuren. Ze zijn strafbaar als ze er iemand buiten het systeem iets over vertellen'', zei hij. ,,Ze zijn kwetsbaar, en dat moet veranderen.''

Roemenië en Kroatië hopen beide lid te worden van de Europese Unie. Een van de belangrijkste eisen van de EU aan beide landen is de uitroeiing van de corruptie. Calin Tariceanu, kandidaat voor het premierschap van de oppositie, zei gisteren dat in Roemenië ,,corruptie staatsbeleid is''.