Chaos rond stembureaus

De chaos in en rond de stembureaus groeit in de VS en niet alleen in de swing states. Uit alle staten komen berichten over verdachte handtekeningen – en soms zelfs overduidelijk frauduleus, zoals in New Mexico, waar stripfiguur Barney Rubble zich zou hebben ingeschreven. En in Wisconsin zouden gevangenen (zonder stemrecht) stembiljetten hebben ingestuurd.

Daarbij lijken veel kiezers op het laatste moment te beseffen dat ze zich moeten laten registreren. In Arizona kwamen begin deze week zoveel aanvragen voor stembiljetten binnen dat zowel de stembureaus als de postkantoren het werk niet konden bijhouden en achter op schema raakten.

Ook uit het buitenland komen berichten over problemen. In Europa en in het Midden-Oosten hebben zich zoveel Amerikanen ingeschreven als overzeese kiezer dat dit in de VS ,,voor veel verwarring'' zorgt, zo vertelde een woordvoerder van de Democraten aan persbureau Reuters. Kiezers kunnen zich online registreren, maar moeten hun stemformulieren per post terugsturen.

In Kerny Mesa, Californië, kregen kiezers dubbele biljetten toegestuurd, en in Denver, Colorado, kregen 13.000 kiezers juist geen stemformulieren.

Weblog Marc Chavannes www.nrc.nl/amerikakiest