Bush gegrepen door missie

Enkele van zijn meeste veelzeggende en schadelijkste woorden sprak Bush vlak na de aanslagen van 11 september 2001. ,,We zullen de vijand uitroken. Deze kruistocht zal de wereld bevrijden van het kwaad.'' Drie jaar later maken die woorden weinig indruk meer, maar toen ontpopte Bush zich voor velen voor het eerst als de evangelist die hij feitelijk is.

Bush joeg er meteen de hele islamitische wereld mee tegen zich in het harnas. De associatie met de kruistochten was een van de ongelukkigste die Bush ooit heeft gemaakt en sindsdien voelt hij zich verplicht te zeggen dat de strijd tegen de terreur niet tegen de islam is gericht. Maar ook voor de rest van de wereld waren de woorden betekenisvol. Veel mensen hadden zich afgevraagd wat de betekenis was van een wedergeboren christen in het Witte Huis. Maar, wist iedereen: Bush verdeelde de wereld in `goed' en `kwaad'.

De Amerikaanse documentaire With God on our side onderzoekt de invloed van het geloof op de Amerikaanse politiek en in het bijzonder in hoeverre dat geloof het Witte Huis heeft gegrepen. Hij vertelt in twee delen hoe verschillende presidenten, Kennedy, Nixon, Carter en Reagan, zich lieten beïnvloeden door evangelisten als Billy Graham, Jerry Falwell en Pat Robertson. Maar geen van die presidenten is zo ontvankelijk voor het geloof gebleken als George Bush.

Wat de makers vooral willen laten zien is dat het geloof van Bush diep en oprecht is en dat we te maken hebben met the real thing. Dat komt omdat Bush op relatief hoge leeftijd de evangelische kerk heeft ontdekt en met zijn bekering tot dat geloof en donkere periode van twijfel en drankzucht afsloot. Daardoor geldt Bush voor veel gelovige Amerikanen als voorbeeld van een man van vallen en opstaan.

Volgens de documentaire krijgt Bush daarom ook zoveel steun van Amerikaanse evangelisten. In 2000 stemde maar liefst 81 procent van hen op Bush. In hun ogen vervult Bush met de strijd tegen de terreur, maar ook met zijn aidsbeleid in Afrika of antiabortus- en antihomorechtenbeleid, een door God gegeven missie. Dominees als Falwell en Robertson schroomden niet om te zeggen dat de aanslagen van 2001 gods straf waren voor het moreel verval in de Verenigde Staten. Veel wijst er op dat Bush dat ook gelooft.

VPRO's import: With God on our side, Ned.3, 23.45-0.40u.