Bezonken rood

Regisseur Guy Cassiers van het Ro Theater tovert met tekst, video en licht in zijn nieuwe voorstelling Bezonken rood, gebaseerd op de roman van Jeroen Brouwers. Een 40-jarige schrijver blikt terug op zijn ervaringen in het Japanse interneringskamp op Java tijdens WOII. De vernederingen die zijn moeder heeft ondergaan tekenen hem voor de rest van zijn leven. Acteur Dirk Roofthooft zegt op haperende, soms stamelende wijze de tekst van Brouwers, alsof hij bang is de woorden uit te spreken. In de bewerking van Cassiers en Roofthooft ligt het accent op de verhouding tussen de kleine jongen en zijn moeder. De vernederingen in het kamp hebben haar schoonheid kapotgemaakt. Opmerkelijk aan de voorstelling is de synthese tussen tekst en theater. De trauma's van het kind keren in de vormgeving terug als tralies, waarachter Roofthooft zich verbergt. De muzikale structuur van de roman harmonieert met klankfragmenten van John Cage en J.J. Cale. Net als in eerdere producties maakt Cassiers veelvuldig gebruik van video's om afstand te scheppen tussen tekst en personage. Bezonken rood is als een beklemmende film. Morgenavond is Jeroen Brouwers te gast in de Rotterdamse Schouwburg in een programma gewijd aan zijn brievenboek Kroniek van een karakter. Cassiers regisseert Marieke van Leeuwen, Marcel Musters en Jeroen Willems in een selectie van Brouwers' brieven. Pianist Dante Oei speelt werk van John Cage.

T/m 31/10 Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010-4118110 of www.rotheater.nl.