BELGIË

Het hart

,,Dat ik je aanspreek,/ stom hart,/ is natuurlijk complete waanzin'', schreef de dichter Dirk van Bastelaere enkele jaren geleden. Maar hij deed het toch maar. Het Gentse Museum Dr. Guislain laat in een duizelingwekkende tentoonstelling zien hoe er de laatste zeven eeuwen zoal met het hart is omgesprongen. In de wetenschappen en in de kunsten, in de verbeelding van artsen en in die van geestelijk gestoorden. Het hart als de zetel van kracht en van kennis, van emoties en van wijsheid. Vier schatkamers bevatten telkens een ander ruim aspect: het anatomische hart, het religieuze hart, het wereldlijke hart en het hart van de waanzin.

Het hart - Geschiedenis, verhaal, verbeelding. Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent, 23 okt t/m 13 mrt, di t/m vrij 9-17u, za-zo 13-17u. Inl 0032 92163595 en www.museumdrguislain.be

Van Gogh in Brussel

Het gebeurt niet alle dagen dat het Haagse Gemeentemuseum in Brussel te gast is. In het Stadhuis op de Grote Markt worden tot half januari op De Haagse School en de jonge Van Gogh zo'n zestig werken uit de periode van 1870 tot 1900 uit dat museum tentoongesteld. Van Gogh figureert er naast zijn Nederlandse voorgangers, leermeesters en tijdgenoten, met werk uit de tijd dat hij het nieuwe Franse kleurenpalet nog moest ontdekken. Het plezier om hier zoveel typisch `vaderlandse' onderwerpen te zien is er niet minder om. Met mooie verstilde schilderijen van o.m. Jacob en Willem Maris, J.H. Weissenbruch, Jozef Israëls, Gerard Bilders en Anton Mauve.

De Haagse School en de jonge Van Gogh, Stadhuis, Grote Markt, Brussel, t/m 16 jan, wo t/m ma 10-17u. Inl 0032 22796434.

En verder

Karel Appel t/m 16 januari in het Paleis voor Schone Kunsten Brussel 0032 25078200; Interieur 04, t/m 2 okt, Xpo, Kortrijk 0032 56241111 en www.interieur.be; Malign Muses - When Fashion Turns Back, t/m 30 jan, ModeMuseum, Antwerpen 0032 34702770 en www.momu.be.