BEELDENDE KUNST

Expositie Charles Sayers

Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling van Charles Sayers (1901-1943), de schilder en verzamelaar die zijn belangrijkste werken maakte tijdens zijn verblijf in Indonesië in de jaren '20 en '30. Sayers werd wel de `pionier van de Indische schilderkunst' genoemd. Geboren op Java, werd hij op 11-jarige leeftijd naar Nederland gestuurd voor zijn opleiding. Na studies aan de Amsterdamse Rijksacademie en de Académie des Beaux Arts in Parijs keerde hij in 1927 terug naar Indië en vestigde zich op Bali. Ondanks de grote afstand behield Sayers banden met de Parijse kunstwereld. Hij werd een veelgevraagd muralist en maakte wandschilderingen voor de grote Koloniale Wereldtentoonstelling in Parijs (1931). Wanneer de Duitsers Nederland bezetten, moet Sayers in militaire dienst. Na de inval van Japan in Indië wordt de kunstenaar gevangen genomen en als dwangarbeider ingezet bij de Birma-spoorlijn. Ondervoed en ziek overlijdt hij op 15-11-1943 te Myanmar.

Indisch portret: Charles Sayers, schilder en verzamelaar. T/m 30 jan 2005 in het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Inl: 020-5688418 of www.tropenmuseum.nl