Barroso: Commissie niet wijzigen

De omstreden Italiaan Rocco Buttiglione, die homoseksualiteit een ,,zonde'' noemde, mag toch Europees Commissaris van Justitie worden. Vanmorgen heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, een compromis bereikt met het Europees Parlement, zo maakte hij vanmiddag bekend.

Er komt een team van Commissarissen waarvan Barroso zelf voorzitter wordt en dat zich met fundamentele rechten en non-discriminatiegekwestiesl gaan bezighouden.

Buttiglioni zei vanmiddag de gang van zaken zoals die zich tot nu toe heeft voorgedaan te betreuren. Hij kondigde aan dat hij zich in gewetenskwesties zonodig van stemming zal onthouden.

De parlementscommissie voor Burgerlijke Vrijheden had de kandidatuur van Buttiglione afgewezen, nadat hij tijdens zijn hoorzittingen in het parlement discriminerende opmerkingen over homoseksuelen had gemaakt en over vrouwen. Barrosso heeft het compromis bereikt nadat hij vanmorgen met de partijleiders in het Europees Parlement in Brussel had gesproken.

De socialisten in het europarlement blijven fel tegen de benoeming van Buttiglione. Zij stonden erop dat Barroso minstens één serieuze aanpassing in zijn team doet. Ook willen ze harde toezeggingen over het functioneren van Neelie Kroes die is voorgesteld als commissaris voor Mededinging, de op een na machtigste post in de Commissie. Haar positie is omstreden wegens de vele commissariaten bij bedrijven die ze heeft bekleed.

Over haar werd vandaag ook bekend dat ze zeven jaar geleden lobbyist was voor het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Haar woordvoerder heeft dat vanmorgen bevestigd in reactie op een publicatie in The Wall Street Journal. Daarin staat dat Kroes de activiteiten voor Lockheed niet gemeld heeft aan Barroso en aan het Europees Parlement. Haar woordvoerder verwijst naar EU-regels die van kandidaat-commissarissen alleen vragen bestuurs- en directiefuncties bij bedrijven en organisaties op te geven.

kroes: pagina 15