Band Aid nogmaals in actie voor Afrika

Twintig jaar na het nummer Do they know it's christmas?, waarmee bijna 12 miljoen euro voor de hongersnood in Ethiopië werd verzameld, willen Bob Geldof en Midge Ure het nog eens doen. Rond de kerst moet de single van Band Aid in de winkels liggen.

Muzikant Ure, van voorheen de jaren tachtig-band Ultravox, wil voor de derde Band Aid opnieuw ,,echte muzikanten en geschikte bands'' verzamelen. Op zijn verlanglijstje staan de rockbands Coldplay, Travis, The Darkness, Radiohead, Keane en zanger Robbie Williams. De originele versie uit 1984 met onder meer David Bowie en de Eurythmics, komt ook op de single te staan, net als de tweede uit 1989 met Kylie Minogue, Wet Wet Wet en Cliff Richard.

Coldplay's zanger Chris Martin bevestigt benaderd te zijn. Volgens een woordvoeder van de band denkt Coldplay er serieus over na. ,,Het is niet iets waar je `nee' tegen zegt.'' Een woordvoerster van Williams zegt dat de zanger nog niet benaderd is en dat hij erg druk is met zijn eigen liefdadigheidsproject Give it some charity, maar dat hij deelname zal overwegen.

Ure was begin deze maand samen met een hulporganisatie in Ethiopië. Hij meende een groot verschil met twintig jaar terug te zien. ,,Toen zag ik een zee van stervende mensen, nu zie ik hoop,'' zei hij tegen een Schotse krant.

Intussen kan er al gegokt worden in de wedkantoren. Bookmaker Ladbrokes meldt dat veel mensen denken dat met kerst Band Aid op nummer één in de toplijsten zal staan. Iemand zette zelfs 10.000 pond (15.000 euro) in.

Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van Band Aid verscheen eerder dit jaar een dvd van het Live Aid concert. Dat concert vond in 1985 plaats in Londen en Philadelphia als een vervolg op Band Aid. Het zorgde voor een opbrengst van nog eens 40 miljoen pond (60 miljoen euro).