Album Leaf speelt beter dan hoofdact

Lang leve het Nederlandse fileprobleem. Door een verkeersopstopping kwam het voorprogramma te laat, en zo werd het toch nog gezellig. Er was uitgekeken naar het concert van The Helio Sequence, een gitaar- en drumduo uit het Amerikaanse Portland dat met het recente album Love and Distance een wonder van vernuftige huiskamerpop de wereld in stuurde.

Wat een ramp echter om dit naar binnen gerichte tweetal live aan het werk te zien, want alle levendigheid kwam uit de computers. Een laptop en een sequencer werden verborgen gehouden. Samen voegden gitarist Brandon Summers en drummer Benjamin Weikel bedroevend weinig toe aan de ingeblikte nummers die op hun cd nog zo mooi klonken. Keihard en wezenloos dreunden ze hun lesje op, zonder zich iets aan te trekken van het feit dat er publiek aanwezig was. Weg met die computers, tenzij je de laptop tot muziekinstrument weet te verheffen.

Lang leve The Album Leaf, het voorprogramma dat dankzij de file tot hoofdact werd gepromoveerd. Bandleider en toetsenman Jimmy Lavalle verruilde de zon van Californië tijdelijk voor het kille IJsland, waar hij onder invloed van de bevriende muzikanten van Sigur Ros een warme bron van atmosferische prachtmuziek aanboorde.

Op de cd In A Safe Place kabbelt het nog gemoedelijk voort, maar live (na al dat fileleed) wist Lavelle zijn band aan te sporen tot een meeslepende soundscape bij de geprojecteerde beelden van zwartwitte herfstbladeren en bontgekleurde verfstrepen. Ter plekke bediende samplers met zoem- en kraakgeluiden dienden als achtergrond voor de levende muziek die met echte viool, slagwerk en een zwoele Fender Rhodes-piano werd gespeeld. Heel soms werd er gezongen. Niet verstaanbaar, maar The Album Leaf doet dan ook niet in hapklare liedjes. Liever solliciteerde Jimmy Lavelle naar een assistentschap aan de universiteit van Brian Eno, de eredoctor van de ambientmuziek.

Lang leve Seedling, de Nederlandse vioolrockgroep die in de benedenzaal van Paradiso hartroerend afscheid nam. Los van elkaar gaan we hopelijk nog veel van Marg van Eenbergen, Susanne Linssen, Bas Jacobs en Mariken Smit horen. Met of zonder laptop, want daar heeft Seedling zich met zoveel krassend vioolgeweld nooit achter hoeven verschuilen.

Concert: The Album Leaf en The Helio Sequence, Gehoord: 20/10 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 21/10 Rotown, Rotterdam, 22/10 Ekko, Utrecht,