Weer verzet tegen Blair over `Irak'

De Britse premier Blair moet het hoofd bieden aan een nieuwe opstand in zijn eigen fractie over de Britse militaire rol in `Irak'.

Een groep backbenchers wil het parlement laten stemmen over een eventuele overplaatsing van Britse soldaten naar een zone onder Amerikaans bevel. De overplaatsing, waartoe de Verenigde Staten een verzoek hebben ingediend, is bedoeld om mariniers te vervangen die worden ingezet voor een offensief in Falluja. Een deel van de Labourfractie, gesteund door oppositieleden, gelooft echter dat Washington de overplaatsing in de verkiezingsstrijd politiek wil uitbuiten als ,,gebaar van internationale solidariteit'' met president Bush.

De motie is ondertekend door 45 Labour-parlementariërs, maar de steun is, naar wordt aangenomen, veel wijder. Van doorslaggevend gewicht is dat een reeks Blair-getrouwe parlementariërs, die eerder de oorlog hebben gesteund, nu eist dat de premier niet instemt met het Amerikaanse verzoek. Sommigen geloven dat de druk op Blair zo hoog oploopt dat hij het besluit over de troepen zal uitstellen tot na de presidentsverkiezingen van 2 november. Anderen geloven echter dat het kabinet morgen officieel toestemming zal geven.

De opstandige parlementsleden hebben, zo lijkt het, brede steun binnen de strijdkrachten, die vrezen voor verzwakking van de Britse operatie in Zuid-Irak en voor zogeheten mission creep: het verschuiven van het doel van de missie van vredeshandhaving naar offensieve operaties.

The Daily Telegraph citeert vanochtend ook defensiebronnen die de regering ervan beschuldigen het parlement te hebben ,,voorgelogen'' door te zeggen dat er nog geen besluit is genomen over de overplaatsing van de eenheid, 650 man van een Schots regiment. Het besluit zou meer dan een week geleden zijn genomen, en de overplaatsing is ,,zo goed als begonnen'', aldus het blad.

Minister Hoon (Defensie) zei maandag in het Lagerhuis: ,,Er wordt geen beslissing genomen om Britse troepen over te plaatsen tenzij het militair duidelijk is dat het kan en moet gebeuren''.

Volgens Hoon hangt het besluit af van een verkenningsmissie die deze week plaats heeft, al voegde hij eraan toe dat de Britten ,,de plicht'' hadden de bondgenoot te steunen.

Sir John Walker, een voormalige inlichtingenchef, sprak van een nieuw geval van het ,,Tony Wil-syndroom'', waarbij de premier een besluit neemt en vervolgens verwacht van spionnen en militairen dat ze het bewijs leveren dat het besluit steunt.