Van Gaal vertrekt bij Ajax

Louis van Gaal is vertrokken als technisch directeur bij Ajax. In die functie is hij bij de Amsterdamse club nog geen jaar actief geweest.

Van Gaal en de club zouden aan het einde van de middag op het vertrek een toelichting geven. Bekend is wel dat Van Gaal met trainer Ronald Koeman op voetbaltechnisch gebied ernstig van mening verschilt. Algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax sprak gisteren van ,,een verschil van inzicht op sportief gebied''.

Gisteravond werd na de thuiswedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel Aviv bekend dat Van Gaal afgelopen zaterdag zijn ontslag had ingediend. Ajax verloor die dag na een dramatisch slechte wedstrijd in eigen stadion met 3-1 van Heerenveen. Dat slechte resultaat versterkte de crisissfeer bij Ajax, dat al vroeg in de competitie een flinke achterstand heeft op koploper PSV. Ajax speelt zondag in Eindhoven tegen PSV.

Algemeen directeur Van Eijden liet na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Maccabi weten dat de club gisteren het ontslag van Van Gaal had geaccepteerd. Bronnen binnen Ajax beweren dat de clubleiding niet mee wilde gaan in de eis van Van Gaal om te breken met Koeman. De technisch directeur zou de trainer te licht vinden voor de zware baan bij Ajax. Van Gaal en Koeman werden vrienden bij Barcelona. Toen Van Gaal daar hoofdtrainer was, had Koeman het tweede elftal onder zich.

Het was Van Eijden gisteravond niet bekend of Van Gaal inmiddels een aanbieding van een andere club heeft gehad.

In 1995 won Ajax onder leiding van Van Gaal als trainer de Champions League door in de finale AC Milan te verslaan. Later dat jaar veroverde hij met Ajax in Tokio de wereldbeker. In 1996 haalde Van Gaal met Ajax opnieuw de finale van de Champions League, maar toen verloor de Amsterdamse club van Juventus.

AJAX: pagina 13