Tokio kampt met recordaantal tyfoons

Terwijl de tiende tyfoon van dit jaar – officieel een ,,supergrote'' – met regen en wind over Tokio raast, organiseert de milieu-organisatie Greenpeace een persconferentie in de openlucht. Het recordaantal tyfoons in Japan dit jaar komt overeen met voorspelde gevolgen van klimaatverandering, stelt Greenpeace-baas Steve Shallhorn. De organisatie roept de Japanse regering op om zich harder in te zetten tegen het broeikaseffect.

Nog nooit hebben in één jaar tijd tien tyfoons de kusten van Japan bereikt. Het aantal doden en vermisten dit jaar staat tot dusver op 151, ook een record. De teller voor geheel of gedeeltelijk vernielde huizen staat op 61.000 en ruim honderdduizend huizen hebben last gehad van binnenstromend water. Slachtoffers vallen vooral als door sterk geconcentreerde regen berghellingen plotsklaps veranderen in allesverwoestende modderstromen. Tijdens een tyfoon kunnen er plaatselijk soms in een dag tijd tientallen centimeters regen vallen.

In de Stille Oceaan zijn tyfoons (de Aziatische benaming voor wat Amerikanen een hurricane noemen) elke zomer een gewoon verschijnsel. Ze ontstaan rond de evenaar en reizen vandaar richting Japan, China of Korea. Ze verliezen in kracht naarmate ze in noordelijkere, koudere gebieden komen.

Tyfoons ontstaan boven verwarmd zeewater. Warmer zeewater zorgt voor meer tyfoons. Het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN waarschuwt daarom ook voor meer, en sterkere tropische stormen bij voortgang van klimaatverandering.

Tokio heeft deze zomer ook een aantal warmterecords gebroken. Met veertig dagen had het dit jaar de langste aaneengesloten periode met temperaturen boven de 30 graden. De hoogste temperatuur ooit bereikt in de stad staat sinds deze zomer op 39,5 graden. Om de stijgende hitte in de stad tegen te gaan beplant men sinds een aantal jaren de daken van nieuwe kantoren om de invloed tegen te gaan van het vele beton in de stad en alle hitte uitblazende airconditioners. Tokio was ooit een groene stad met een groot aantal rivieren en uitsluitend houten huizen. Rivieren zijn met asfalt geplempt en huizen zijn nu vooral van beton.