Strijd om goud na `vijandig' aanbod

De Zuid-Afrikaanse goudproducent Gold Fields heeft gisteren een overnamebod van concurrent Harmony als vijandig afgewezen. Dat bod werd eerder deze week gedaan.

Volgens de directie van Gold Fields is Harmony's bod van 52,9 miljard rand (6,7 miljard euro) ,,zwaar ontoereikend''. Gold Fields riep investeerders en aandeelhouders het bod te negeren en het bestuur te steunen voor de plannen om het Canadese Iamgold over te nemen.

Als Harmony de overname van Gold Fields toch doorzet, ontstaat de grootste goudproducent ter wereld. De overname heeft de goedkeuring van het Russische Norilsk Nickel, dat eigenaar is van 20 procent van de aandelen in Gold Fields.

Harmony wil Gold Fields overnemen via een aandelenruilen en biedt 1,275 Harmony aandelen voor ieder aandeel in Gold Fields. Het bod van 52,9 miljard rand is bijna 30 procent meer dan de recente aandelenkoers van Gold Fields.

Volgens de president-directeur van Gold Fields, Ian Cockerill, heeft Harmony in de presentatie van de overnameplannen een ,,vertekend beeld'' geschapen. Hij betwijfelt ondermeer dat Harmony een besparing van 15 procent van Gold Fields' lokale kosten kan realiseren.

Volgens Cockerill is de voorgestelde overname van het Canadese Iamgold, in een aandelenruil van 2,1 miljard Amerikaanse dollar (1,67 miljard euro) veruit het beste voor het bedrijf. ,,Die deal [met Iamgold] verschaft ons een internationaal platform, toegang tot internationale kredieten, en progressieve groei.''

Gold Fields' grootste aandeelhouder, Norilsk, ziet niks in de samenwerking met de Canadezen. De Russische eigenaar Vladimir Potanin denkt met de overname van Gold Fields door Harmony meer invloed te krijgen op de internationale goudmarkt. Zowel de directie van Harmony als die van Gold Fields heeft een internationale campagne aangekondigd met als doel de steun van de aandeelhouders voor de eigen positie te winnen.