`Soepel gaat het bij ons thuis nooit'

Hoe combineren mensen hun werk en privé-leven? Waar liggen de knelpunten? Deel 1 in een serie: PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos.

Eind vorig jaar meldde u in het tv-programma PaPaul dat u vier dagen wilde gaan werken. Een charmeoffensief?

,,Allereerst heb ik nooit gezegd dat ik vier dagen wilde gaan werken. Ik zei: `Ik ga een dag per week thuís werken'. In mijn naïviteit dacht ik dat ik gewoon zou kunnen werken. Nu mijn dochter door het hele huis heen rolt, weet ik beter. Ik moet vaak 's avonds of 's nachts doorwerken om de verloren uurtjes in te halen.

De term `charmeoffensief' stuit mij zeer tegen de borst. Want ík kwam tijdens die uitzending van PaPaul niet met dat thuiswerken naar buiten. Paul de Leeuw vroeg me er naar. Sommige mensen waren van mening dat ik pronkte met mijn privé-leven. Of erger: dat ik een zakkenvuller was omdat ik minder wilde gaan werken voor hetzelfde salaris. Niets is minder waar.''

's Nachts doorwerken om verloren uurtjes in te halen: dat klinkt niet echt ideaal.

,,Je leert ermee leven. En al met al valt het best mee; ik heb de afgelopen acht maanden twee keer een maandag op moeten geven om hem later weer in te halen.

Werkt uw partner?

,,Zij zoekt een nieuwe baan voor drie of vier dagen per week. Met mijn papadag zorgen we straks dus samen twee of drie dagen voor Iris. De andere twee of drie dagen brengen we haar naar de crèche.

Hoeveel uur werkt u per week?

,,Dat varieert. Maar grofweg? Zestig tot honderd. Ik stap om 7.15 uur in mijn auto en kom pas vaak 's avonds laat weer thuis.

Wanneer heeft u voor het laatst een weekend doorgewerkt?

,,Voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen, dus niet eens zo heel lang geleden. Maar ik probeer ook weekenden vrij te houden voor het gezin. Hoe? Door strakke afspraken te maken en claims van buitenstaanders zoveel mogelijk naast mij neer te leggen. Gelukkig kan ik als voorzitter ook zaken delegeren; ik schuif geregeld een uitnodiging door aan een van de fractieleden.

Wie doet het huishouden?

,,Voor het echte schoonmaakwerk komt er een dag per week een werkster langs. De boodschappen verdelen wij: ik doe ze op maandag en in het weekend, mijn vrouw de andere dagen. Het wassen vertrouwt zij me niet meer toe omdat ik ooit een paar kledingstukken heb verknald. Maar strijken doe ik wel – zij het met grote tegenzin.''

Levert die taakverdeling wel eens conflicten op?

,,Soepel gaat het nooit. Ik merk dat ik vaak schuldgevoelens heb tegenover mijn gezin als ik weer eens een avond moet overwerken. En voor de partner van een politicus is het altijd moeilijk om te concurreren met zaken van politiek belang. Het is en blijft een oneerlijke strijd.''

Heeft u hobby's?

,,Ik mag graag duiken, maar nu ik een kind heb, komt daar weinig meer van terecht. Wel kook ik geregeld, telt dat ook?''

Koken telt mee. En hoe ziet uw leven er over vijf jaar uit?

,,Dat ligt er aan wat ik over vijf jaar doe. Zit de PvdA dan in het kabinet? En zo ja: wat is mijn functie? Natuurlijk hoop ik dat ik dan voldoende tijd kan vrijmaken voor mijn gezin. Maar ik ben realistisch genoeg om daar meteen aan toe te voegen dat dat in de politiek lang niet altijd mogelijk is.''

Volgende week in de serie `balans': tv-maker Paul de Leeuw.