`Sluit deze burcht van het beleid'

Ambtenaren die vanmorgen bij het ministerie van Sociale Zaken kwamen werden verrast door een blokkade van actievoerende FNV'ers.

Alleen de trappenhuizen en een enkele kamer zijn verlicht als om kwart over acht tientallen medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken op hun werk aankomen. Ze kunnen niet naar binnen, actievoerders blokkeren de ingangen. Gelaten wachten de ambtenaren voor de afzetlinten af wat komen gaat. ,,Ik kan me er wel in vinden, alleen jammer dat ze niet van tevoren gewaarschuwd hebben'', zegt een ambtenaar.

Bijna tweehonderd leden van FNV Bondgenoten blokkeerden vanochtend de dertien ingangen die het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag kent. Door deze ,,burcht waar het kabinetsbeleid echt vandaan komt'' af te sluiten, wilden de actievoerders het kabinet ,,prikkelen'', zoals vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk het noemt. Ze zijn het oneens met de socialezekerheidsplannen. In verdere gesprekken met staatssecretaris Van der Knaap (Defensie, CDA), die als bemiddelaar met de sociale partners optreedt, ziet Van der Kolk geen heil zolang hij ,,met een lege portemonnee'' komt. De FNV-bonden hebben tot aan het kerstreces dergelijke verrassingsacties gepland.

Om de tien meter staan groepjes FNV'ers in oranje hesjes, met koffie, appels en folders waarin staat waar zij vóór zijn. Ze zijn vóór het recht op collectief sparen, vóór een levensloopregeling voor jong en oud, vóór voortzetting van het WAO-beleid en vóór werkzekerheid.

DAF-medewerker Ali Solmaz komt met een FNV-bus uit Eindhoven. ,,Toen we om kwart voor zeven aankwamen, was hier wel paniek. We riepen nog dat we niets ergs gingen doen, maar ze sloten alle deuren af.'' Ook uit IJmuiden vertrok een bus, andere FNV'ers gingen op eigen gelegenheid naar Zoetermeer, waar ze het geheim gehouden doel van de actie te horen kregen en samen op Den Haag afstevenden.

Negen uur. Volgens een motor-agent worden vanuit omliggende bureaus agenten opgeroepen, zodat ze om half tien in kunnen grijpen. Bij het tankstation om de hoek staan dan al een tijdje negen agenten te wachten op instructies. Van der Kolk laat de actievoerders niet wegslepen door de politie. ,,We willen niet bekendstaan als een matpartij. Dat is in deze fase met dit soort acties niet nodig.'' Als de politie dreigt de ME om half tien in te zetten, heft de vakbondsvoorzitter de blokkade op. Ook als de actievoerders door zijn eindtoespraak heenzingen – ,,wij blijven staan, tot zij naar huis toe gaan'' – maant hij tot afronding van de actie, en dat gebeurt.

Als het kabinetsbeleid niet wordt afgeblazen, worden de acties volgens Van der Kolk ,,steviger''. Eeen maand geleden sleepte de politie FNV'ers voor het gebouw van de werkgeversorganisatie VNO-NCW weg. Volgens de voorzitter waren ze toen feller omdat de actie ,,gericht was op de top van VNO-NCW. Als ondernemend Nederland onze kant kiest, kunnen we echt iets uitrichten.''

Corus-medewerker Klaas Strooker doet ook mee als zijn bedrijf ,,platgaat''. Hij vindt de actie geslaagd, ,,want we hebben bereikt wat we wilden: publiciteit''.