Politiegeweld in Minsk

In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, heeft de politie gisteren geweld gebruikt tegen rond vijfhonderd demonstranten, die betoogden tegen president Aleksandr Loekasjenko. De belangrijkste oppositieleider van het land werd ernstig afgetuigd en kwam in het ziekenhuis terecht.

Voor de tweede opeenvolgende avond gingen betogers de straat op om te protesteren tegen de officiële uitslag van de parlementsverkiezingen en het referendum over een derde ambtstermijn voor Loekasjenko. Was de eerste betoging maandagavond nog vreedzam verlopen, gisteren greep de politie zeer hardhandig in tegen de demonstranten, die een spandoek meedroegen met de tekst `Nee tegen de tirannie' en die Loekasjenko beschuldigden van verkiezingsfraude. De oppositie, maar ook internationale waarnemers hebben de verkiezingen bestempeld als ,,een farce''.

De belangrijkse oppositieleider, Anatoli Lebedko, werd zwaar mishandeld: hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht, waar volgens een woordvoerder van zijn Verenigde Burgerpartij een schedelbreuk en leverbeschadiging werd geconstateerd. Ook bleek hij diverse ribben te hebben gebroken.

Volgens de woordvoerder werd het medisch personeel aanvankelijk door de politie verboden Lebedko te behandelen.

De politie arresteerde 46 deelnemers aan de betoging, onder wie de leiders van twee andere oppositiepartijen en een fotograaf van het persbureau Associated Press.