Nog veel acties tegen kabinet

De blokkade van vanmorgen bij het ministerie van Sociale Zaken is onderdeel van een reeks estafette-acties van de vakbeweging tegen het kabinet, die vorige week begon met een landelijke staking in het openbaar vervoer. Tot eind november organiseert de vakbeweging stakingen en verrassingsacties. Dan heeft de Eerste Kamer naar verwachting een besluit genomen over het wetsvoorstel voor levensloopregeling, VUT en prepensioen. Van de meeste acties is de precieze omvang nog niet bekend.

Aanstaande vrijdag houden de drie politiekorpsen uit Brabant een werkonderbreking. De korpsen draaien dan zondagsdiensten, wat inhoudt dat ongeveer de helft van de gebruikelijke bezetting aanwezig is. Ook op 27 oktober, 4, 10, 11, 18 en 25 november voert de politie actie. Welke korpsen deelnemen is nog niet bekend.

Volgende week woensdag legt een groot deel van de werknemers van staalbedrijf Corus in IJmuiden en van autofabrikant NedCar in Born 24 uur het werk neer. FNV Bondgenoten verwacht op deze landelijke actiedag in de metaal werkonderbrekingen bij ten minste honderd metaalbedrijven. Het zou daarbij om tienduizenden mensen gaan. Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten is dat veel: enkele jaren geleden, toen in het kader van de CAO-onderhandelingen werd gestaakt, deden twintig bedrijven mee.

Woensdag 27 oktober: landelijke actiedag metaal.

Dinsdag 2 november: media.

Dinsdag 9 november: voedings- en procesindustrie.

Woensdag 10 november: bouwsector.

Donderdag 11 november: zorg en welzijn. Acties bij academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen variëren van werkonderbrekingen tot 24-uurs zondagsdiensten.

Dinsdag 16 november: onderwijs. Landelijke staking. Uit een enquête onder leden van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat ten minste de helft van hen gaat staken.

Woensdag 17 november: gemeenten. Grote demonstratie in Den Haag.

Dinsdag 30 november: post.