Nieuw boek van Márquez eerder uit

Het nieuwe boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez is eerder uitgekomen wegens de vele roofdrukken die daarvan al te koop zijn in Zuid-Amerika.

Memoria de mis putas tristes (`Herinneringen aan mijn droeve hoeren') zou eigenlijk pas eind deze maand in de Colombiaanse boekwinkels liggen. Afgelopen week werd het echter illegaal verspreid. Als tegenaanval ligt het boek van de Nobelprijswinnaar nu al in de boekwinkel.

Boekpiraterij, waarbij titels illegaal gekopieerd en op straat verkocht worden, komt veel voor in Colombia. Naar schatting gaat op de illegale Colombiaanse boekenmarkt jaarlijks voor acht miljard dollar om. De omzet van de legale verkoop van boeken bedraagt in Colombia aanzienlijk minder, zo'n vijf miljard dollar.

Gabriel García Márquez roman Memoria de mis putas tristes gaat over een man die van een bevriende bordeelhoudster voor zijn negentigste verjaardag een maagd cadeau krijgt. Tussen de man en het meisje ontstaat een bijzondere verhouding.

Het is het eerste fictieverhaal van García Márquez sinds tien jaar geleden Over de liefde en andere duivels verscheen. Vorig jaar kwam het eerste deel van García Marquez' memoires uit, Leven om het te vertellen. De schrijver stelde het schrijven van het volgende deel van zijn memoires uit wegens ziekte. Ook had hij de behoefte om fictie te schrijven.

De titel van het nieuwe boek zorgde niet alleen voor nieuwsgierigheid bij fans, maar leidde ook tot meoilijkheden bij de uitgeverij van García Márquez. Veel e-mailberichten die redacteuren verstuurden bereikten de geadresseerden niet doordat spamfilters berichten weigeren met het woord `hoer' erin. De medewerkers van de uitgeverij losten dat probleem op door alleen nog e-mail te verspreiden over `Gabo's nieuwe boek'.

In Nederland wordt Memoria de mis putas tristes vertaald door Marjolein Sabarte Belacortu. Het boek komt in november uit bij uitgeverij Meulenhoff.