Nederland SUV-vrij, te beginnen in Nijmegen

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil een parkeerverbod voor terreinwagens in de Nijmeegse binnenstad. De zogeheten SUV's (Sport Utility Vehicles) zijn volgens GroenLinks gevaarlijk en vervuilend voor het milieu. ,,De wagens zijn voor veelverdieners een statussymbool om lekker mee te shoppen'', zegt fractievoorzitter W. van Eck van GroenLinks. De fractie, met negen zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, stelt de raad vanavond voor de parkeerverordening zo te wijzigen dat personenauto's breder dan 1,90 meter en/of langer dan 5,00 meter niet geparkeerd mogen worden. Landelijk stelt GroenLinks pogingen in het werk om de grootste types SUV's te weren uit woongebieden. De minder grote modellen moeten extra belast worden bij aanschaf.

GroenLinks-bestuurder Van Eck beticht de bestuurders van SUV's van ,,asociaal gedrag'' omdat de auto's door het hoge brandstofverbruik een extreme bijdrage leveren aan de luchtvervuiling. Daarnaast zijn de SUV's, ook wel `PC Hooft-tractors' genoemd, door hun gewicht en afmetingen gevaarlijk voor andere weggebruikers. GroenLinks wijst op onderzoeken waaruit blijkt dat bij een botsing met een terreinwagen de kans op een dodelijke afloop of ernstig letsel acht keer groter is dan bij een `normale' auto.

Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) heeft onlangs een onderzoek aangekondigd naar de veiligheid van de terreinwagens. ,,Dat schiet niet op'', zegt Van Eck. ,,Wij willen dat de lokale overheid haar verantwoordelijkheid neemt.''

B. Hendriks van Centrum Management Nijmegen wijst namens de ondernemers het voorstel af. ,,Je krijgt de beeldvorming dat Nijmegen niet gastvrij is. Bovendien belemmer je de mensen bij de keuze van hun auto.''