Marokkaanse salades

Tijdens de heilige maand ramadan vasten moslims overal ter wereld tussen zonsopgang en zonsondergang. De Marokkaanse slager bij wie ik graag inkopen doe, omdat hij niet alleen vlees maar ook olijven, fruit – het is nu kweeperentijd – noten, brood, yoghurt en verschillende groenten en kruiden verkoopt, heeft nu ook allerlei zoete hapjes in zijn voorraad opgenomen, zoals met gemalen amandelen gevulde driehoekjes van filodeeg.

Vandaag twee recepten voor salades: een wortelsalade en een linzensalade. Binnenkort nog enkele recepten voor gerechten die (niet alleen) tijdens de ramadan worden gegeten.

Bereiding van de wortelsalade: pers de perssinaasappel uit. Wel de rozijnen zeker een halfuur in het sinaasappelsap. Maak de handsinaasappel schoon. Verwijder schil en de witte velletjes. Snijd de sinaasappel in dikke plakken. Verwijder de pitjes. Snijd de dikke plakken in vieren. Pers de citroen uit. Meng olijfolie en citroensap door elkaar. Rasp de schoongemaakte worteltjes. Doe de geraspte wortel in een schaal en meng de rozijnen met het sap, de sinaasappelstukjes, citroen-olijfolie en een beetje zout en versgemalen peper door elkaar. Bestrooi de salade met kaneelpoeder. De salade kan eventueel worden bestrooid met geroosterd sesamzaad.

Voor de linzensalade worden de linzen in ongeveer 20 minuten gaar gekookt. Meng door de uitgelekte en afgekoelde linzen de geraspte ui, fijngehakte knoflook, peterselie, citroensap, olie, komijnpoeder en zout en peper naar smaak.

Morgen: zeetong.