Maakbare moeders

Een wekelijkse greep uit de kiosk. Vandaag het nieuwe vrouwenblad Red, dat meldt dat overspel `weer mag'.

Dit is de herfst van de nieuwe vrouwenbladen. Eerst was er Tweed, binnenkort La Vie en Rose en sinds vorige week Red. Ondertitel van Red luidt Life in Glamourous Shoes en boven het editorial van de hoofdredactrice staat You're ready for Red. Al dat Engels verwijst naar het gelijknamige Britse blad waarop het is gebaseerd. De doelgroep bestaat uit werkende, hoogopgeleide moeders met een druk bestaan en het besef ,,dat het leven te mooi is om je er knock-out door te laten slaan''. De hoofdredactrice spoort haar lezeressen dan ook aan Madonna's Reinvent yourself in praktijk te brengen.

In Red een beschouwing over de `metamorfose-cultuur'. Bijvoorbeeld bij mensen die voor het oog van de camera hun lichaam (Extreme Makeover, The Clinic en Make Me Beautiful) of hun huis (De Grote Beurt, In Holland staat een huis en Eigen Huis & Tuin) laten opknappen. Deze make-over-cultus is volgens Alain de Botton de uitkomst van tweehonderd jaar geloof in zelfontplooiing door de westerse bourgeoisie. De populaire filosoof vergelijkt de behoefte om plotseling mooi of succesvol te zijn met het aloude geloof in wonderen, de kern van veel religies: ,,In het vroege christendom kwamen make-overs ook al voor. Alleen ging het dan om het wonder van de plotselinge bekering. Maar inmiddels wordt het uiterlijk hoger aangeslagen dan het innerlijk.''

Ook constateert Red dat te onzent de calvinistische matigheid heeft plaatsgemaakt voor een onstilbare honger naar instant-bevrediging. Geniet nu – en beslist niet met mate; het credo van het hedendaags hedonisme staat haaks op de aloude overtuiging dat het weerstaan aan aardse verleidingen bewijs was van volwassenheid.

Red doet ook mee aan de jongste trend onder opinieschrijvers: signaleer een nieuw verschijnsel – kan ook massaal rouwbeklag of reality-tv zijn –, wijt die aan secularisatie en ontkerstening en plak er het etiket `nieuw-religieus' op. Iets te abstract voor de lezeressen die, dwalend over uitnodigende pagina's vol prijzige kleding, juwelen, auto's, cosmetica en vermageringsmiddelen, juist kinderlijk moeten hunkeren en zich even de mooiste en succesvolste kunnen wanen.

Elders in het nummer wordt een interessanter ontwikkeling ietwat en passant afgedaan: de voorzichtige terugkeer van seksuele liberteit. Uit een artikel over overspel blijkt dat `het weer mag'. Het vreemdgaan moet wel meteen worden opgebiecht, geen vaste verhoudingen, veilig vrijen, niet met bekenden en nóóit in het gemeenschappelijk bed. De overspelregels gelden voor man én vrouw. Je kon wachten op deze volgende emancipatiestap: ze werkt, rookt en drinkt en houdt van Sex and the City en Godin van de jacht. Ze doet alles wat eerst alleen aan mannen voorbehouden was. De overspelige vrouw komt uit de kast.

Red, verschijnt tweemaandelijks, €3,95