Indonesië heeft een nieuwe president

Susilo Bambang Yudhoyono, Indonesië's zesde president en eerste rechtstreeks gekozen staatshoofd, heeft vanochtend de ambtseed afgelegd voor het Volkscongres. Regeringsleiders van vijf buurlanden woonden de plechtigheid bij, maar de scheidende president, Megawati Soekarnoputri, liet verstek gaan.

Ook Yudhoyono's vice-president, Jusuf Kalla, legde de eed af voor het Volkscongres, een gezamenlijke zitting van beide kamers van het parlement. Vier uur na zijn installatie hield de nieuwe president, gesecondeerd door Kalla, een korte rede in de hal van het Merdekapaleis, zijn nieuwe ambtswoning. Yudhoyono, populair geworden onder de koosnaam `SBY', bedankte het Indonesische volk voor zijn mandaat. Hij bracht ook een hommage aan Megawati en haar vice-president, Hamzah Haz. ,,Zij hebben'', aldus SBY, ,,de grondwet beschermd, het land goed geleid en zullen vereeuwigd worden in de annalen van de Indonesische geschiedenis.'' Hij zal ,,in de toekomst vriendschappelijke banden met hen blijven onderhouden''.

Met Haz zal dat weinig problemen opleveren. Hij ontving opvolger Kalla gisteren in zijn werkpaleis, stelde hem op de hoogte van lopende zaken en introduceerde hem bij de staf. Of Megawati de uitgestoken hand aanneemt, is nog de vraag. Zij bracht gisteren, haar laatste werkdag, een uur door in het Merdekapaleis en tekende 18 door het parlement goedgekeurde wetsontwerpen. Ook stelde zij, tijdens een besloten bijeenkomst, een aantal nieuwe directeuren-generaal aan op het departement van Binnenlandse Zaken. Dat is ongebruikelijk voor een scheidend staatshoofd. Voor haar afwezigheid bij de installatie van haar opvolger, vandaag, voerde ze via een woordvoerder ,,de bestaande sociale en politieke situatie'' als reden aan. Megawati heeft Yudhoyono nooit gelukgewenst met zijn overwinning op 20 september. Volgens ingewijden is ze verbitterd omdat SBY haar kabinet verliet om het tegen haar op te nemen.

Voor het eerst in de geschiedenis van Indonesië werd de inhuldiging van een president bijgewoond door buitenlandse regeringsleiders. Aanwezig waren premier John Howard van Australië, premier Lee Hsien Loong van Singapore, premier Abdullah Badawi van Maleisië, sultan Hassanal Bolkiah van Brunei en premier Marie Alkatiri van Oost-Timor. Japan, Zuid-Korea en Nederland hadden elk een speciale afgezant gestuurd, namens Nederland Minister van Staat F. Korthals Altes.

SBY prees vanmiddag de Nationale Kiescommissie en het Indonesische volk voor het ,,vreedzaam, democratisch en ordelijk voltrekken van de ingewikkeldste verkiezingsmarathon ooit ter wereld gehouden''. ,,Nu'', zei hij, ,,is het moment gekomen om de handen ineen te slaan en eendrachtig te werken aan een betere toekomst''. Hij citeerde oud-president Soekarno, Megawati's vader: ,,In verdeeldheid vallen we.'' Hij kondigde aan in de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn concrete maatregelen te nemen voor verbetering van de werkgelegenheid, versnelling van de groei, verzoening met de rebelse provincies Atjeh en Papoea, bestrijding van de corruptie, versterking van het regionale bestuur en verbetering van onderwijs en gezondheidszorg. Vanavond zal hij zijn kabinet presenteren.