Huizen verzakt door Noord/Zuidlijn

De bouw van het metrostation Vijzelgracht in Amsterdam is vrijdag tijdelijk stilgelegd, omdat tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn een aantal huizen aan de Nieuwe Vijzelgracht is verzakt.

De grootste verzakking was 2,5 centimeter. Volgens de woordvoerder van het projectbureau Noord/Zuidlijn (NZL) is de oorzaak een lek in de damwand van de bouwkuip. Hierdoor kon grondwater van onder de huizen de bouwput in stromen. Nadat de verzakkingen aan de gevelrij waren geconstateerd, is het werk gestopt. In de bouwput is water uit de Lijnbaansgracht gepompt. Dit zorgde voor tegendruk waardoor de verzakkingen stopten.

Het lek in de damwand is vermoedelijk ontstaan nadat tijdens het in de grond trillen van de stalen damwanden op tien meter diepte ,,een onbekend obstakel'' werd geraakt. ,,Het obstakel is vervolgens tot zeventien meter diep verder de grond in gedrukt'', aldus de NZL-woordvoerder. Op die diepte sluiten de damwanden nu niet tegen elkaar aan, zoals is beoogd. Nu wordt bekeken of het lek is te dichten door het onder hoge druk injecteren van beton.

Op de plek van de lekkage werken de aannemers aan de toegang van het station Vijzelgrachtstation en de verdeelhal. Het is nog onbekend hoe lang het oponthoud gaat duren en hoeveel het gaat kosten. Zodra het lek is gedicht, pompen de aannemers het water weer uit de bouwput en kunnen zij de werkzaamheden hervatten. ,,De verzakking was gelijkmatig'', aldus de woordvoerder. ,,Er is geen scheurvorming in de panden en de deuren van de huizen kunnen gewoon open.'' Over de financiële schade is nog niets te zeggen.

De gemeente Amsterdam is vorig jaar begonnen met de aanleg van de Noord-Zuidlijn, die Amsterdam-Noord moet verbinden met Amsterdam-Zuid.