Het beeld

Stellige uitspraken in een prematuur stadium brengen een zeker risico met zich mee. Frits Barend en Henk van Dorp moeten wel zeker van hun zaak zijn geweest, toen ze – zonder bronvermelding – in hun programma de primeur brachten dat Louis van Gaal opstapte als technisch directeur van Ajax. In een telefonisch interview met Ajax-speler Johnny Heitinga, zo van het veld gestapt, bleek die nog van niets te weten. Even later bevestigde Teletekst het nieuws, dus zal het wel kloppen.

Nu zijn Barend en Van Dorp goed ingevoerd in zaken Ajax betreffende, in tegenstelling tot de redactie van Nova op het terrein van de Engelse literatuur. Ik had al eerder gelezen dat David Mitchell de Booker Prize dit jaar niet kon ontgaan, omdat de bookmakers zijn roman Cloud Atlas met een nimmer eerder vertoonde notering van 4:1 als winnaar aanwezen. Dus liet Nova zich niet de kans ontgaan om een uur voor de bekendmaking een interview uit te zenden met de gedoodverfde winnaar. Volgens zijn Nederlandse uitgeefster zouden een heleboel mensen boos worden als Mitchell niet zou triomferen.

Toch waren er weinig boze gezichten te zien toen juryvoorzitter en politicus Chris Smith even later in een rechtstreekse BBC-uitzending Alan Hollinghursts The Line of Beauty als winnaar aanwees. Mitchells reactie werd, vermoedelijk met opzet, buiten beeld gehouden, maar de hele uitzending gaf een wat genuanceerder beeld. Ook de BBC noemde Cloud Atlas favoriet, zij het als aanvoerder van een veld van drie uit zes genomineerden: Mitchell, Hollinghurst en The Master van de Ier Colm Toíbín, die de spannendste typering van zijn boek in een filmpje wist te geven.

The Master gaat over de 19de-eeuwse Amerikaans-Engelse schrijver Henry James, die ook al een voorname rol speelt in The Line of Beauty, omdat de jonge homoseksueel en observator van een Thatcheriaans gezin Nick Guest een James-kenner blijkt te zijn.

Precies tien jaar geleden ontstond wel beroering toen de Booker Prize op het laatste moment voorbijging aan Hollinghursts roman The Folding Star, volgens Germaine Greer louter uit morele bezwaren tegen het homo-erotische karakter. Misschien kenden de bookmakers en hun klanten die affaire niet.

Het wordt afgezaagd de BBC te prijzen voor de degelijkheid van zo'n prijsuitreiking. In precies een half uur kun je een inleiding proppen, wat schoten voor de boeg, zes filmpjes die de boeken typeren, gesprekjes met de uitgevers van de genomineerden, een paar citaten van de juryleden die 21 weken lang een boek per dag lazen, de bekendmaking van de winnaar en diens geserreerde reactie op het podium en tegenover presentatrice Kirsty Wark. Klaar: keurige informatie, en toch niet saai. Voor de finesses kwamen Wark en Hollinghurst een half uurtje later samen terug in Newsnight, het Britse Nova.

Het verschil met de uitreiking van de AKO Literatuurprijs is een weldadig gebrek aan heibel en onliterair gezeur in beeld. Bij de BBC gaat het kortweg over boeken en schrijvers. Benieuwd wat RTL Boulevard er vrijdag van maakt.