Giovanni Ribisi

Geen filmgezicht zo onschuldig als dat van Giovanni Ribisi. Hij is de studiebol in Sky Captain and the World of Tomorrow.

Zoals God Marty Feldman zijn bolle ogen gaf, Jayne Mansfield haar boezem en Groucho Marx zijn sigaar, zo kreeg Giovanni Ribisi van de schepper dat onschuldige gezicht mee. Hij lijkt wel wat op Linus, het roerende jongetje uit de cartoon-serie Peanuts: er zit meer omtrek dan inhoud in het gezicht.

Zijn voorkomen biedt Ribisi meer mogelijkheden dan Feldman en Mansfield hadden. In zijn carrière hebben regisseurs hem kunnen gebruiken als lief (Tom Tykwer, Heaven), als lief maar op het verkeerde pad geraakt (Dominic Sena, Gone in 60 seconds), als op het oog lief maar onverschillig (Sophia Coppola, Lost in Translation), of op het oog lief maar verraderlijk als een slang (Anthony Minghella in Cold Mountain).

De onschuld of de schijn daarvan maakt Ribisi's optreden altijd spannend. Zelfs in een voorspelbare film als Sky Captain and the World of Tomorrow is hij de onvoorspelbare factor. Als het bolleboze hulpje Dex van de vliegheld wordt hij aan het begin van de film ontvoerd en omdat Ribisi hem speelt, denk je de hele tijd dat die Dex misschien wel het hele diabolische complot heeft uitgedacht.

Ribisi is een van de Hollywood-acteurs (zoals bijvoorbeeld ook Tom Cruise, Juliet Lewis en Anne Archer) die zich als uithangbord voor de Scientology-beweging laten gebruiken. Op hun website wordt hij geciteerd: ,,Door Scientology heb ik zekerheid over mezelf verkregen. Ik heb de bekwaamheid om met iedereen in elke situatie op mijn gemak te communiceren, en om zeker te zijn van mijn eigen doelen.''

De aanvankelijk dus onzekere Giovanni Ribisi (1974) is in Los Angeles geboren, in een Italiaans gezin, hij heeft ook de Italiaanse nationaliteit. In Heaven (2002) speelt hij een politie-tolk die tijdens een verhoor Engels naar het Italiaans vertaalt voor Cate Blanchett. Daar moest de paspoort-Italiaan Ribisi wel Italiaans voor leren.

Als tiener speelde hij in tv-series als Promised a Miracle en The Wonder Years. Steracteur Tom Hanks was de eerste die Ribisi een substantiële bijrol gaf, in zijn regiedebuut That Thing You Do! (1996). Ribisi is de drummer die zijn arm breekt op het moment dat de band succes begint te krijgen.

Het was ook naast Hanks dat hij zijn doorbraakrol speelde. Steven Spielberg vond Ribisi's onschuldige gezicht perfect voor de rol van plichtsgetrouwe hospik in de hopeloze reddingsmissie in Saving Private Ryan (1998). Daarna volgden hoofdrollen in The Boiler Room (2000), als oplichter op de beurs en in Gone in 60 seconds (2000), als mislukte autodief.

Zijn interessantste rol tot nu toe was die van de naïeve politieman Filippo in Heaven, die de van viervoudige moord verdachte Cate Blanchett helpt ontsnappen omdat zijn broertje heeft gezegd dat ze zo'n goede lerares is, en die op haar verliefd wordt omdat ze in zijn hand kneep. Zo'n rol vraagt om het gezicht van Ribisi, begreep regisseur Tom Tykwer, en diens ernstige blik behoedt de film voor mierzoete sentimentaliteit.