Geruststellend hightech avontuur

De ongehoorde luxe van Hollywood. Een acteur als Michael Gambon kunnen inhuren voor twee minuscule scènes, waarvan een onzichtbaar. Hij, de hoofdredacteur, steekt zijn hoofd om de hoek van de deur en zegt tegen zijn sterverslaggever, Gwyneth Paltrow: ,,Wees je voorzichtig?'' Daarna horen we de stem die ons door The Singing Detective heen voerde nog een keer door de telefoon. Dat is alles.

Sky Captain and the World of Tomorrow is een overdadige productie, en dat merk je niet alleen aan de bezetting van de kleinste bijrollen. De film moet een feest zijn geweest voor de vormgevers en voor de technici. Alleen de acteurs zelf hebben het misschien soms moeilijk gevonden: het hele avontuur is namelijk gefilmd in een studio, waar de acteurs hun rollen speelden tegen een lege achtergrond. Met computertechnieken zijn de hevig gestileerde decors er later ingetekend.

De hele stad Radio City, de vliegbasis van de held Sky Captain, de fantasiewereld van Shangri-La – alles komt uit een doosje. Het is prachtig, van de zeppelins die in de sneeuwnacht wiegen, de reuzenrobots die door de straten van de metropool marcheren en de luchtacrobatiek van Sky Captain in zijn vooroorlogse jager tot de adembenemende onderneming van de krankzinnige (natuurlijk Duitse) geleerde Totenkopf.

Al die gemanipuleerde beelden zijn een prestatie, maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van de film. Gelukkig is daar verder weinig mis mee. Sky Captain and the World of Tomorrow is even voedzaam als een zak chips, maar wel erg lekker.

In de scenariofase zijn beproefde elementen uit de hele Hollywoodgeschiedenis vakkundig door elkaar gemengd. Snufje King Kong, scheut Indiana Jones, pietsie James Bond, knipoogje naar War of the Worlds.

En nog een heleboel knipoogjes meer, trouwens. Radio City is New York ergens tussen de jaren dertig en de jaren vijftig. De reusachtige robots die door de straten marcheren, komen met hun klinknagels en hun geoliede gewrichten regelrecht uit de Donald Duck, en de wapens van de knappe hulp van de Sky Captain zag je veertig jaar geleden nog als straalpistolen in de speelgoedwinkel.

Sky Captain is een nadrukkelijk geruststellende film. Alles wat we zien, komt ons bekend voor. Er is een vertrouwde diabolische vijand, die door een enkele held met minimale middelen (een vuist en een stuk ijzer) kan worden uitgeschakeld, waarna het vertrouwde diabolische imperium als een kaartenhuis in elkaar stort.

Het geheel, inclusief de bitsige opmerkingen van verslaggeefster Polly Perkins en de stoere taal van Sky Captain Joe, is uitermate plezierig zolang de film zich voor het oog ontrolt. En dat de film daarna in je geheugen weer dooft als een vuurpijl – ach, meer dan één spectaculaire lichtfontein hoeft het ook niet altijd te zijn.

Sky Captain and the World of Tomorrow. Regie: Kerry Conran. Met: Jude Law, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Michael Gambon. In: 50 bioscopen.

    • Bas Blokker