Ei-sector wil beter uitleggen

Het is een ,,heel turbulente tijd'' voor agrarische ondernemers, vindt de nieuwe voorman van de Limburgse belangenbehartiger LLTB Noud Janssen. Hij kan het weten. Janssen (46) is zelf pluimveehouder in Meerlo en zijn familiebedrijf produceert twee miljoen eieren per week. De prijs die hij voor zijn eieren krijgt is, zo vertelt hij, op het moment ,,erg laag''. Handelaren en de winkelbranche willen niet méér betalen. Dergelijke marktsituaties wil Janssen als nieuwe voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) veranderen. De consument moet meer begrip krijgen voor de agrarisch ondernemer, ,,we moeten beter uitleggen wie we zijn. Nu is de consument te veel weggegroeid van de sector''. De LLTB heeft 4.000 leden. Hoewel het toerisme nog maar klein is, denkt Janssen dat het voor groeiende ,,bijverdiensten'' kan zorgen voor agrarische ondernemers. Zelf heeft hij op zijn erf een klein winkeltje waar hij streekproducten zoals aardbeienjam, mosterd en verse `eierpasta' verkoopt.

Personalia@nrc.nl