De kiezer: `Wie heeft er nu gelijk?'

Lynn Matchke (42) en haar gezin hebben vier afschuwelijke jaren achter de rug: ze verhuisden in 2000 van Las Vegas naar Woodland ten noorden van Los Angeles omdat haar moeder borstkanker kreeg. Vervolgens waren de Matchkes bijna twee jaar werkloos en dakloos. Als Lynn, een huismoeder, opsomt wat de volgende vier jaar moet worden gedaan in de VS – een betere ziektekostenverzekering, betaalbare woningen, beter onderwijs en een hoger minimumloon – zou je dan ook bijna de conclusie trekken dat ze een Democraat is.

Maar de sticker op haar auto op het parkeerterrein van de Miramar-luchtmachtbasis in San Diego, waar de familie naar een airshow kijkt, zegt genoeg: `W 04'. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Bush zich nu op het binnenland zal concentreren'', zegt Lynn. ,,En wat voor keus hebben we verder? Ralph Nader, Kerry?'' Ze moet er zelf hartelijk om lachen.

De debatten heeft ze niet gevolgd, en nieuws kijkt ze ook niet. ,,Het is allemaal nep'', zegt Lynn. ,,Politici brengen het liefst zo veel mogelijk negatieve zaken over elkaar naar buiten. Hoe weet je nu wie er gelijk heeft?''

Bovendien wordt er volgens haar te veel gesproken over de oorlog tegen terrorisme en Irak. Na de aanslagen van 11 september was het `natuurlijk' belangrijk om het land veiliger te maken. Zelf heeft ze er niet veel van gemerkt, alleen bij Disneyland mocht opeens de ijskoeler niet mee en werd de buggy gecontroleerd. Maar nu moet ,,dat gedoe'' over zijn, drie jaar lang is het immers goed gegaan in de VS.

Dat geeft haar vertrouwen in het leiderschap van Bush en dus baseert ze haar keuze over twee weken op de ervaring van de president: ,,Hij heeft het vier jaar lang goed gedaan en is nu voorbereid op wat er verder nog gedaan moet worden.'' Ze kruist haar vingers: ,,en nu maar duimen dat hij aan de gewone man denkt''.

    • Titia Ketelaar