Brusselse variant afluisterschandaal `Watergate'

Electrabel en Suez zijn in een spionageschandaal verwikkeld à la `Watergate', de Amerikaanse politieke afluisterzaak uit de jaren zeventig. De Brusselse krant Le Soir heeft de zaak uitgezocht. Op het hoofdkantoor van Suez in Parijs krijgt men begin 2004 lucht van plannen van de Spaanse concurrent Iberdrola om een vijandig bod uit te brengen op Electrabel. Suez verdenkt iemand van Electrabel ervan contacten te onderhouden met Iberdrola en stuurt op 19 februari `s avonds twee monteurs van een Frans beveiligingsbedrijf naar het hoofdkantoor van Electrabel in Brussel. Zij plaatsen een spionageapparaatje in de computer van de medewerker, dat na een week wordt ontdekt. Electrabel doet aangifte, waarna Suez haastig bekent dat het een ,,routineonderzoek'' heeft laten uitvoeren. Electrabel dient hierop geen aanklacht in, maar de politie start toch een onderzoek. Het meest pikante is dat gebleken is dat de monteurs met het pasje van Suez-topman (en huidige CEO van Electrabel) Hansen zijn binnengekomen. Of hij daarbij ook zelf aanwezig was, is onduidelijk. In de nacht van 13 op 14 maart wordt er opnieuw ingebroken en de computer van dezelfde medewerker wordt vernield. Nu doet Electrabel wél aangifte. Volgens dagblad De Morgen zijn sindsdien diverse kopstukken van Suez verhoord. Het amateurisme van beide inbraken heeft tot hilariteit geleid. Over de motieven doen de wildste speculaties de ronde, maar duidelijk is wel dat de de verhoudingen tussen Suez en Electrabel op scherp zijn gezet.