Brainwave voor de jeugd

Een mens huilt gemiddeld 80 liter tranen in zijn leven. Dat is bijna zeven huishoudemmers vol verdriet. Wat is het nut van al dat gejank? En iets anders: waar komt migraine vandaan? Wat is het verschil tussen een goochelaar en een illusionist? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een bolle tv-beeldbuis en een plat LCD-scherm? Vragen, vragen, vragen, waar het jeugdprogramma Het Klokhuis antwoord op zocht.

Het populaire programma van de NOS zendt deze week dagelijks een minidocumentaire uit in het kader van de WetenWeek (20-27 oktober). Dit jaarlijks terugkerende evenement is bedoeld om kinderen te laten kennismaken met wetenschap en techniek. Ruim tweehonderd kennisinstellingen, van universiteiten tot sterrenwachten, openen hun deuren om kinderen een blik achter de schermen te gunnen. Vorig jaar trokken de experimenten, demonstraties, rondleidingen en games liefst 230.000 bezoekers.

Een opvallend groot publiek, mede dankzij slimme publiciteitscampagnes. Zo trok de WetenWeek vorig jaar de aandacht met een wetenschappelijk experiment in de Efteling. Honderden mensen zorgden daar voor een `aardbeving' door tegelijk te springen. Dit jaar laat Bart Peeters, presentator van het populair-wetenschappelijk televisieprogramma Hoe?Zo!, vrijdag zien dat massale, gelijktijdige hersenactiviteit een menselijke `brainwave' kan veroorzaken.

`Gebruik je hersens!' is het thema van de 19de WetenWeek. Het Klokhuis laat vanavond zien dat automobilisten in de toekomst juist minder hoeven na te denken. De auto-van-de-toekomst kan zelf rijden en botst toch nergens tegenaan. Presentator Klaas van der Eerden demonstreert hoe de intelligente cruise control werkt. Op bezoek bij TNO Automotive in Helmond rijdt hij in een auto vol digitale snufjes.

Hannesen met een stuurwiel? Volgens de presentator Klaas van der Eerden is het straks hopeloos ouderwets. In een auto met een joystick in de middenconsole rijdt Van der Eerden enigszins onwennig een rondje over een oefenterrein. Maar de Playstation-generatie heeft met zo'n stuurknuppel in de toekomst mogelijk een stuk minder moeite.

Het Klokhuis, Z@ppelin, Ned.3, 18.25-18.45u. en WetenWeek: www.wetenweek.nl