Booker Prize naar Alan Hollinghurst

De Britse auteur Alan Hollinghurst heeft gisteravond de jaarlijkse Man Booker Prize gewonnen voor zijn roman The Line of Beauty, een primeur voor een boek met een homoseksueel thema.

De Booker Prize bedraagt 50.000 pond (75.000 euro) en is de belangrijkste literaire prijs van het Engelse taalgebied. De jury passeerde met de keuze voor Hollinghurst David Mitchell, wiens kaleidoscopische roman Cloud Atlas volgens de Britse wedkantoren en velen in de literaire wereld al weken zeker kon zijn van een overwinning.

De vijfkoppige jury onder leiding van Chris Smith, oud-minister van Cultuur, kon gisteren niet tot een unaniem besluit komen en was tot het laatst zo verdeeld dat er ruim twee uur vergaderen en vijf stemrondes nodig waren. De controverse was zo hoog, dat één jurylid, Robert Macfarlane, zei dat de beraadslagingen voortaan zouden moeten worden opgenomen.

Smith beschreef Hollinghursts roman als ,,een exquise zoektocht naar liefde, seks en schoonheid'', die ,,die diep onder de huid gaat van de Thatcher-jaren''. De roman gaat over een literatuurhistoricus, Nick Guest, die in 1983 intrekt bij een vriend wiens vader politiek carrière maakt. De sociaal-economische revolutie van de jaren tachtig, de aids-epidemie en de semi-erotische gevoelens die veel Britten voor Thatcher hadden, worden in de roman een fin de siècle-decor van Henry James, het onderwerp van Guests studie.

Juryvoorzitter Smith was de eerste openlijk homoseksuele minister in het kabinet-Blair. Een van de juryleden, Rowan Pelling, zei gisteravond dat Smith vreesde dat hij ervan zou worden beschuldigd dat dat de beslissing kon hebben beïnvloed. Dat was volgens haar echter niet het geval. Smith zelf wees dat verband ook van de hand. ,,Dat het een homoseksuele roman was, speelde absoluut niet in onze discussies en dat is iets om te vieren'', aldus Smith in zijn toespraak. ,,[Homoseksualiteit is] een volstrekt valide onderdeel van hedendaagse fictie, dat onderstreept hoe de tijden zijn veranderd.'' Hollinghurst (50), in 1994 ook genomineerd, zei ook dat het ,,homoseksuele perspectief na vijftien jaar minder belangrijk lijkt''. Niettemin halen vrijwel alle commentaren dat onderwerp naar voren.

Lisa Jardine, voorzitter van de jury in 2002, zei dat de Booker ,,kennelijk is teruggekeerd bij het klassieke boek'' door te kiezen voor ,,een rechttoe rechtaan verteld verhaal'' in plaats van het vormexperiment van Mitchell, die de lijn zou hebben doorgezet van het taalkundige waagstuk dat vorig jaar won, DBC Pierre's Vernon God Little.

De jury passeerde dit jaar `grote namen' als V.S. Naipaul, Jonathan Coe, Jeanette Winterson en Louis de Bernières. Dat kan volgend jaar ook spelen, als nieuwe titels van Ian McEwan, Kazuo Ishiguro en Salman Rushdie meedingen. Hollinghurst versloeg verder Achmat Dangor (Bitter Fruit), Gerard Woodward (I'll Go to Bed at Noon), Sarah Hall (The Electric Michelangelo) en Colm Toíbín (The Master).