Barroso wil compromis over Buttiglione

Beoogd voorzitter van de Europese Commissie Barroso zoekt naar een compromis met het Europarlement in het conflict over de benoeming van de Italiaan Buttiglione tot commissaris voor Justitie, Vrijheid en Openbare Veiligheid.

Dat zei de socialistisch fractieleider Schulz gisteren na een gesprek met Barroso. Schulz sprak van ,,nieuwe elementen'' die Barroso op tafel legde. ,,Ik denk dat er een poging was om een constructieve oplossing te vinden'', aldus Schulz. Hij zinspeelde erop dat Buttiglione mogelijk een deel van zijn bevoegdheid kwijtraakt.

Buttiglione kwam in botsing met het Europarlement toen hij in een hoorzitting homoseksualiteit als een ,,zonde'' bestempelde. De parlementscommissie voor Burgerlijke Vrijheden wees daarop zijn kandidatuur af. Het was voor het eerst dat een parlementscommissie zoiets deed. De Italiaanse kandidaat-commissaris lokte daarna opnieuw kritiek uit na negatieve uitlatingen over alleenstaande moeders.

Het Europarlement moet woensdag stemmen over de nieuwe Europese Commissie. Maar het kan alleen over de Commissie als geheel stemmen en geen individuele kandidaat-commissarissen afwijzen. De socialistische fractie – in omvang de tweede, na de christen-democraten – heeft gedreigd tegen te stemmen.

Barroso heeft sinds maandag afzonderlijk gesproken met de fractieleiders van de socialisten, christen-democraten en liberalen, die in het Europarlement de grootste fracties vormen. In liberale kringen wordt gezegd dat de liberale fractieleider Watson heeft gesuggereerd Buttiglione de bevoegdheid voor burgerlijke vrijheden te ontnemen. Morgen spreekt Barroso met alle fractieleiders. Hij moet ook rekening houden met druk van de Italiaanse premier Berlusconi. Die zou een crisis kunnen veroorzaken door Buttiglione terug te trekken en niet met een nieuwe kandidaat te komen.