Wisseltruc met cocaïnekoffer

Aankomende passagiers kunnen op Schiphol ten onrechte worden gearresteerd voor drugssmokkel.

Dit kan doordat criminelen op buitenlandse luchthavens aan reeds gecontroleerde bagage koffers kunnen toevoegen die zijn voorzien van bagagelabels van reizigers. Handlangers op de luchthaven van aankomst worden op de hoogte gesteld om de koffers uit de bagagestroom te halen.

Dat blijkt uit onderzoek van de verdediging in een strafzaak tegen een vrouw die deze maand door de rechtbank van Haarlem werd vrijgesproken van cocaïnesmokkel.

Voor de rechter-commissaris legde de security director van de KLM, R. Augustin, uit dat het eenvoudig is labels van passagiers te gebruiken voor de smokkel van cocaïne.

Volgens de advocaat van de vrouw, H.Jahae, was met name het gegeven dat zich in een container meer koffers kunnen bevinden dan de verzamelstaat van het vliegtuig aangeeft, ,,een shock'' voor de rechter-commissaris. ,,De rechter-commissaris vroeg Augustin of dat geen bom onder het veiligheidssysteem was, hetgeen deze volmondig erkende.'' Jahae en andere Amsterdamse advocaten zijn ervan overtuigd dat op deze wijze meer mensen onschuldig zijn vervolgd.

De vrijgesproken Nederlandse vrouw woont in Mexico en reisde in november 2003 naar Schiphol. Zij haalde de in Mexico ingecheckte koffers van de band en vierde haar vakantie. Bij aanvang van de terugreis in januari 2004 werd zij geconfronteerd met een koffer met cocaïne die op de datum van inreis in Nederland was aangetroffen. Op die koffer zaten geen vingerafdrukken van haar, maar wel een label dat hoorde bij een van haar twee claimtags. Deze tags worden bij het inchecken op het ticket geplakt en zijn bedoeld om bagage te kunnen opeisen die is zoekgeraakt.

Criminelen kunnen tijdens de afhandeling van de bagage labels kopiëren. De kopieën worden dan aangebracht op koffers waarin drugs zijn verborgen. Ook komt het voor dat labels van koffers worden verwijderd, waarna de koffers wel in het juiste vliegtuig worden gezet.

Het openbaar ministerie gaat in hoger beroep.