Winst beurzen door stemming Wall Street

De Europese aandelenmarkten konden vanochtend hun winsten verder uitbreiden dankzij de gedaalde olieprijs en de positieve stemming op Wall Street van gisteren. Ook de sterke cijfers van de Amerikaanse technologieconcerns IBM en Texas Instruments en die van het chemieconcern Akzo Nobel droegen bij aan het positieve sentiment in Europa.

In Amsterdam voegde Akzo Nobel 3,3 procent aan zijn notering toe na publicatie van kwartaalcijfers die de verwachtingen overtroffen. ,,Over de hele linie waren de resultaten een stuk beter dan wij hadden verwacht'', aldus een analist van FBS Bankiers. De zakenbank was vooral te spreken over de manier waarop Akzo de kosten in de hand wist te houden.

De beursgraadmeter in Amsterdam, de AEX, steeg 1,5 procent tot een stand van 331 punten. In Parijs voegde de CAC-40 1,7 procent aan de slotstand van gisteren toe. De Duitse DAX stond eveneens 1,7 procent hoger. De Britse FTSE liet verbetering (1 procent) zien, maar bleef wel enigzins achter bij de rest van de Europese indices.

Naast Akzo Nobel waren het, in navolging van hun Amerikaanse branchegenoten, vooral Europese technologieaandelen die het goed deden. Zo wonnen in Amsterdam zowel de fondsen ASML als Philips.