Verzekeraar VS schaft commissies af

De verzekeringsmakelaar Marsh & McLellan, die centraal staat in het onderzoek naar verzekeringsfraude door de New Yorkse procureur generaal Eliot Spitzer, heeft gisteren aangekondigd speciale commissies die het berekent aan verzekeraars voor contracten, per onmiddellijk op te heffen.

Vorig jaar verdiende de makelaar, die bemiddelt tussen verzekeraars en verzekeringnemers, meestal bedrijven, met deze controversiële commissies nog een bedrag van 845 miljoen dollar (677 miljoen euro).

De firma, genoteerd aan de New Yorkse effectenbeurs, moest gisteren opnieuw 12 procent koersverlies incasseren. Sinds vorige week donderdag, de dag dat Spitzer zijn gerechtelijk onderzoek bekend maakte naar kartelvorming en andere fraude binnen de verzekeringsbranche, is Marsh van 46 dollar gedaald tot 25 dollar per aandeel, wat neerkomt op ruim 9 miljard dollar aan beurswaarde.

Tegelijkertijd lieten grote verzekeraars zoals American Insurance Group (AIG) en ACE, weten in de toekomst af te zien van het betalen van zogenaamde `market service commissions' aan Marsh en andere verzekeringsmakelaars. Zulke commissies worden volgens Spitzer gebruikt om vraag en aanbod te beïnvloeden en bepaalde grote cliënten die op zoek zijn naar een verzekeraar om de tuin te leiden.

Spitzers onderzoek naar de verzekeringsbranche reikt verder dan de schade- en inboedelverzekeringssector. Ook de praktijken van levensverzekeraars en ziektekostenverzekeraars worden onder de loep gelegd. AON, Marsh' grootste concurrent in de insurance brokerage, voelt eveneens de hete adem van Spitzer in de nek. In navolging van Spitzers onderzoek zijn ook de openbaar ministeries van Californië en Connecticut van start gegaan met een onderzoek naar de handelwijze van verzekeraars en hun makelaars.

Intussen vraagt menigeen zich af hoe deze grootscheepse fraude, naar algemeen wordt aangenomen, jarenlang heeft kunnen voortduren. The Wall Street Journal, de Amerikaanse zakenkrant, gaf als een van de verklaringen voor het tekortschieten van de desbetreffende autoriteiten dat de verzekeringssector de enige tak van financiële dienstverlening is in de VS die geen federale ofwel nationale toezichthouder kent.

Verzekeringen vallen onder toezicht van de staten, en die missen meestal de mankracht, de middelen en de moed om tegen de machtige verzekeraars op te treden. Ook zouden de controlerende ambtenaren te vaak van baan wisselen met andere werknemers in deze branche.