Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Over hackers die via internet inbreken bij bedrijven of websites onbereikbaar maken. Verder een portret van verzorgingshuizen van Humanitas in Rotterdam waar bejaarden veel zelf doen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over Turken in Nederland die tot de minst geïntegreerde bevolkingsgroep in Europa behoren en de leef- en denkwereld van deze groep aan de hand van de eerwraakcultuur. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een portret van David Mitchell die volgens de bookmakers met zijn boek Cloud Atlas de meeste kans maakt op het winnen van de Booker Prize 2004. Ned.3, 22.20-23.05u.

Máxima in Raad van State. Rechtstreeks verslag van de intrede van prinses Máxima in de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering. Koningin Beatrix zit de vergadering voor. Morgen, Ned.2, 13.45-14.10u.

DOCUMENTAIRE

Werken aan werk: Een reisje langs de Rijn. Eerste deel van een tweeluik over het personeel van een Rijncruise. Terwijl de overwegend bejaarde passagiers zich aan boord vermaken met bingo, quizzen en levende muziek, is het voor het personeel vooral hard werken om geld te verdienen. Verbroken relaties, schulden of kostbare toekomstdromen, iedereen heeft een andere reden om op een passagiersschip te werken. Ned.3, 19.00-19.25u.

Andere tijden: Spaanse vluchtelingen op Ameland. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-21.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met Femke Halsema (fractievoorzitter van GroenLinks) over de impasse tussen kabinet en vakbonden en met socioloog Caroline van Dullemen die een moeder had die aan MS leed. Ze schreef er het boek Altijd de sterkste thuis over. Ook: ex-drugsverslaafde prostituee Adri Markus. Ned.1, 21.50-22.35u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv in de eerste ronde van de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden van deze avond. Ned.2, 19.55-23.45u.

PREMtime. Laatste aflevering van seizoen besteedt aandacht aan het toenemend huiselijk geweld tegen mannen en aan Somaliërs in Brabant die veel qat kauwen. Ned.3, 21.30-22.00u.

KUNST

The Booker Prize. Verslag van de uitreiking van de literaire Booker Prize in de Royal Horticultural Halls in Londen. Na de bekendmaking een gesprek met de winnaar. BBC2, 23.00-23.30u.

FILM

.The Curse of the Jade Scorpion (Woody Allen, 2001, VS/Duitsl.). Luchtige variant op de film noir. Allen zelf speelt een verzekeringsagent anno 1941. Zijn intuïtieve aanpak bij het oplossen van diefstallen bostst met die van de ingehuurde efficiency-expert Helen Hunt. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Small Soldiers (Joe Dante, 1998, VS). Mengsel van ouderwetse stop-motion-animatie, moderne compu teranimatie en doodgewone live action biedt charmante variatie op Disney's Toy Story. Speelgoedmariniers (o.l.v. de stem van Tommy Lee Jones) en kwaadaardige barbieklonen maken amok in speelgoedwinkels en kinderkamers. Veronica, 20.30-22.30u.

Goodbye Lover (Roland Joffé, 1998, VS/Duitsl.) Flop van de regisseur van o.a. The Killing Fields is een komische film noir met Dermot Mulroney en Don Johnson als rivaliserende broers en Patricia Arquette als een aan The Sound of Music verslingerde femme fatale. BBC1, 0.15-1.55u.

.Les quatre cents coups (François Truffaut, 1959, Frankrijk) Het sensitieve speelfilmdebuut van Truffaut bezorgde hem een regieprijs in Cannes 1959, vergrootte het prestige van de Nouvelle Vague aanzienlijk en introduceerde de 12-jarige Jean-Pierre Léaud als Antoine Doinel, zijn alter ego dat hij in films zou blijven volgen. Onbegrepen jochie van liefdeloze ouders haalt op straat kattekwaad uit en belandt in opvoedingsinternaat. BBC2, 1.15-2.45u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gast is de Vlaamse cabaretier Wim Helsen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De Avonden. Toneelgroep Oostpool speelt de twee uur durende voorstelling Zullen we het Liefde noemen. Het is het tweede deel van De Trilogie van het verlies, drie portretten over dertigers en veertigers van Oost-Pools artistiek leider Rob Ligthert en schrijver Peer Wittenbols. 747AM, 21.02-23.00u.