Strijd om de macht in Birma laait op

Het militaire bewind van Birma is in een hevige machtsstrijd verwikkeld waarbij de hoogste macht het heeft moeten ontgelden. Dat hebben diplomaten in Birma en hoge Thaise regeringsfunctionarissen gemeld.

Volgens die bronnen is generaal Khin Nyunt, de zelfbenoemde premier van Birma, uit zijn functie ontheven en onder huisarrest geplaatst.

Geruchten over onrust binnen de junta doen al langer de ronde. Dat bleek opnieuw voorafgaand aan het Europees-Aziatisch overleg begin deze maand in Vietnam, waar Birma voor het eerst aanzat. Over de Birmese afvaardiging naar die Asem-conferentie bestond grote onenigheid in Rangoon, omdat de Europese Unie uitdrukkelijk de eis had gesteld dat de hoogste militaire top niet aanwezig mocht zijn. Dat het land uiteindelijk sancties kreeg opgelegd omdat het niet aan andere eisen van de EU, met betrekking tot verbetering van de rechten van de mens, had voldaan, zou met name Khin Nyunt zijn aangerekend.

Hoewel de gerucht niet door het Birmese bewind zelf is bevestigd, noemen diplomaten en Thaise regeringsfunctionarissen het `geloofwaardig'. Een Thaise woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei het bericht bevestigd te hebben gekregen. Ook de Thaise premier Thaksin zei dat hij ,,berichten [heeft] ontvangen waaruit blijkt dat politieke spanningen plaatshebben in Myanmar''. Myanmar is de naam die de junta aan Birma heeft gegeven.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press meldt dat het rustig is op de straten van Rangoon. Volgens sommige berichten is het gebouw van de Birmese inlichtingendienst, waar Khin Nyunt de leiding over heeft, omsingeld door Birmese militairen.

Khin Nyunt geldt volgens sommige Birma-specialisten als gematigd, hoewel dat door anderen sterk is tegengesproken.