Spanje pakt vermeende terroristen

De Spaanse politie heeft afgelopen nacht zeven mannen gearresteerd die er van worden verdacht als radicaal islamitische terreurgroep een grote aanslag voor te bereiden in Madrid. De groep, die door het ministerie van Binnenlandse Zaken als ,,radicaal en gewelddadig wordt beschouwd'', zou van plan zijn geweest een grote hoeveelheid springstof tot ontploffing te brengen naast het gebouw van Spanjes `centrale rechtbank' vanuit waar de onderzoeken tegen terreurgroepen op gang worden gebracht.

De arrestaties werden bevolen door de bekendste onderzoeksrechter van de centrale rechtbank, Baltasar Garzón. Garzón heeft sinds eind 2001 een groot onderzoek lopen naar de Spaanse vertakkingen van het Al-Qaeda-netwerk. Volgens de tot dusver uitgelekte gegevens wordt daarbij aangenomen dat de laatste voorbereidingen voor de aanslagen van de elfde september in de Verenigde Staten in Spanje werden getroffen. De arrestaties rond de terreuraanslagen van de elfde maart van dit jaar in Madrid wijzen tot dusver eveneens in de richting van een extremistisch-islamitische terreurcel.

De arrestaties afgelopen nacht werden verricht in de provincies Almería en Valencia en in Madrid. De arrestanten zijn Algerijnen, een Marokkaan en een Spanjaard uit Ceuta. Volgens de eerste berichten zijn de verdachten eerder in aanraking met justitie geweest en hebben ze in de gevangenis gezeten. Tot de arrestaties zou zijn overgegaan na een afgeluisterd telefoongesprek waarin over een aanslag op de centrale rechtbank werd gesproken.

Het dagblad El País meldde vanochtend dat bronnen binnen de politie verklaren dat een van de arrestanten een informant is van de Spaanse veiligheidsdienst CNI.