Situatie bij Ajax schreeuwt om winst tegen Maccabi

Ajax moet vanavond winnen in het Champions-Leagueduel met Maccabi Tel Aviv om de crisissfeer te onderdrukken. Een groepsgesprek was nodig om de kibbelende spelers weer op één lijn te krijgen.

Enkele uren nadat algemeen directeur Arie van Eijden bij het bekendmaken van de jaarcijfers had aangekondigd dat Ajax in de winterstop ,,zijn selectie op peil zal brengen'', verscheen trainer Ronald Koeman gisteren op dezelfde plek in de Arena om zijn licht te laten schijnen over de Champions-Leaguewedstrijd van vanavond tegen Maccabi Tel Aviv. Merkwaardig genoeg was hij niet op de hoogte van de `heuglijke' mededeling. Al had Van Eijden (en dus niet technisch directeur Louis van Gaal) hem zondag na de ontluisterende nederlaag tegen Heerenveen als enige directielid nog wel even gebeld over de stand van zaken in de spelersgroep. Koeman leek het `goede nieuws' voor kennisgeving aan te nemen. De winterstop is nog ver, te ver misschien wel.

De veelgeplaagde trainer beseft dat er vanavond tegen Maccabi Tel Aviv een overwinning nodig zal zijn om de kansen te vergroten op deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Hij is zo realistisch verdere deelname aan de Champions League na de winterstop uit zijn hoofd te zetten. ,,Laten we ons maar niet rijker rekenen dan we zijn'', vindt Koeman. ,,We moeten ons verzekeren van een derde plek in de poule. Dat zal al moeilijk genoeg worden. Juventus en Bayern München konden tegen Maccabi slechts één keer scoren. Bayern zelfs alleen uit een strafschop. Maccabi heeft dan ook een goed georganiseerde verdediging.''

De trainer is er niet rouwig om dat het belangrijke treffen met Maccabi al zo snel na het demasqué tegen Heerenveen voor de deur staat. Een zege tegen de Israëliërs zou bij Ajax wat kou uit de lucht nemen. De druk van buitenaf wordt dan minder, de spelers krijgen weer iets meer vertrouwen en voor de interne irritaties kan het ook heilzaam werken.

Koeman organiseerde zondag een groepsgesprek om de onderlinge twisten uit te praten. Heitinga en doelman Lobont alsmede Sneijder en Sonck kregen het zaterdag met elkaar aan de stok. Koeman ontkent dat er verschillende kampen zijn binnen de selectie. Er is volgens de trainer geen schisma tussen de Nederlandse internationals (Heitinga, De Jong, Van der Vaart, Sneijder, Stekelenburg) en de rest. ,,Maar spelers van de eigen opleiding zijn wat Amsterdamser en dus mondiger. Iedereen heeft in dit gesprek zijn zegje kunnen doen (deden met name Van der Vaart en Sneijder, red.). Ik ben niet blij met het uitlekken van het gesprek. Wat je wil is een hecht team vormen. Dat werd hiermee al weer direct doorbroken.''

Wat betreft beschikbaarheid heeft Ajax in de personele sfeer ook de wind tegen. Achter de naam van Van der Vaart staat wegens een spierblessure een vraagteken. De landskampioen mist in ieder geval Galásek (rug) en aanwinst Rosales (lies) wegens kwetsuren. Twee belangrijke pionnen die volgens Koeman met hun ervaring rust kunnen brengen in het elftal. ,,Die routine misten we ook tegen Heerenveen. We leden veel balverlies in de opbouw en er stond niemand op om dat te verbeteren. Van mezelf kan ik me herinneren dat ik op twintigjarige leeftijd ook nog niet zover was om een elftal te dragen. Dergelijke kwaliteit komt met de jaren.''

De twintigjarige Sneijder is eveneens van mening dat er al te veel van zijn generatie wordt geëist. Hij zegt gestopt te zijn met het kijken naar tv-programma's en het lezen van artikelen waarin dit wordt bediscussieerd. Sneijder begrijpt er niets van dat hij de ene dag (donderdag) in de media tot ster van het Nederlands elftal wordt gebombardeerd en enkele dagen later (zaterdag) volgens velen er niets meer van kan. ,,Ik zit pas drie jaar bij de selectie van Ajax'', verduidelijkt Sneijder. ,,Wat ik nu al op mijn leeftijd meemaak zie je zelfs in het buitenland niet.''

De middenvelder met de fluwelen trap vindt tevens dat hij ten onrechte wordt afgeschilderd als een pedant mannetje. ,,Ik ben niet bezig om me op te werken tot de kleine grote man van Ajax. Maar het gaat toch altijd over ons? Ajax is toch Sneijder en Van der Vaart?''

Als de wedstrijden van vorig seizoen worden meegerekend leed Ajax in de laatste vijf Champions-Leagueduels een nederlaag. Dat was tegen Celta de Vigo (3-2), Milan (0-1), Club Brugge (2-1), Juventus (0-1) en Bayern München (4-0). Koeman, die de nacht na het debacle tegen Heerenveen geen moeite had de slaap te vatten, heeft de moed nog niet opgegeven. ,,In de sport kan wat vandaag niet aanwezig is, morgen weer anders zijn. We hebben intern elkaar de waarheid verteld. Er is nu genoeg gesproken en het wordt tijd om de mouwen op te stropen.''