Oh, dokter..

Geld ligt op straat.

Begin een onbemande benzinepomp en verdien ruim 70 miljoen euro. Raffinagebedrijf Petroplus sloeg dit jaar zijn slag met de verkoop van zijn dominante aandelenbelang in Tango, de innovator in goedkope benzineverkopen die was opgezet door Marc Schröder.

Mag het nog simpeler?

Geld komt uit de lucht vallen.

De beleggingsfondsen van vermogensbeheerder Greenfield Capital zien de waarde van hun investering in mobiele telefoonbedrijf Telfort verzestienvoudigen: van 25 miljoen naar tussen 400 en 450 miljoen euro. Ondernemend investeren loont weer. Niet slecht voor een investering die dateert uit het jaar 2003.

Telfort, de vijfde Nederlandse mobiele telefoonfirma met bijna 1,8 miljoen klanten, is eind jaren negentig opgezet door de Nederlandse Spoorwegen en de Britse telefoongigant BT. De NS verdiende begin 2000 1,9 miljard euro aan de verkoop van zijn aandelen aan BT. De Britten splitsten vervolgens hun onderneming: BT nam het vaste netwerk, MMO2 nam het mobiele. MMO2 verkocht zijn Nederlandse dochterbedrijf vervolgens voor een habbekrats aan Greenfield. En die verkoopt de meerderheid van het bedrijf nu aan de particuliere investeerder Marcel Boekhoorn, die overigens al een belang had in een van de beleggingsfondsen van Greenfield die weer eigenaar is van Telfort.

Boekhoorn zit in de kopgroep van de nieuwe bedrijvendokters: investeerders die op de golven van de beurshausse in de jaren negentig fortuin hebben gemaakt. Zijn transactie illustreert dat de economische cyclus van opgang en neergang nu voltooid is. De dokters uit de vorige malaiseperiode, het begin van de jaren tachtig, zijn inmiddels met (vroeg)pensioen of, zoals Joep van den Nieuwenhuyzen, in diskrediet gebracht.

Boekhoorn heeft naam en geld gemaakt met huis-, tuin- en keukenproducten, zoals brood. Hij was bijvoorbeeld een succesvolle investeerder in Bakker Bart.

Zijn miljoeneninvestering, deels met geleend geld, in Telfort prikkelt de fantasie. Eerder dit jaar heeft een groepje professionele financiers detailhandelsgigant Vendex KBB (V&D, Hema, speciaalzaken) deels met geleend geld van de beurs gehaald. Dat kostte ongeveer 1,6 miljard euro.

De druk op de directie van Vendex KBB (winstmargeverkrapping, verdringingsmarkt, hoge beleggerseisen, beperkte groei) heeft parallellen met de druk op de bazen van andere ondernemingen op de consumentenmarkt. Boekhoorns overname van Telfort, waar ex-KPN-chef P. Smits commissaris is, wordt ook het eerste antwoord op de vraag of een belegger met geleend geld straks ook KPN kan opkopen.