Nieuw kampdagboek WOII

Het regionaal archief in Tilburg heeft sinds kort een dagboek in bezit van een 18-jarig joods meisje dat de laatste maand van haar leven in Kamp Vught beschrijft.

Deze Helga van Deen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Vught voordat zij op 16 juli 1943 met haar broer en ouders werd omgebracht in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. In haar oude scheikundeschrift hield zij vanaf 1 juni tot 2 juli 1943 een geheim dagboek bij. Hierin beschreef zij haar ervaringen. Het schrift telt 21 pagina's en bevat tekeningen van het kamp.

Het archief in Tilburg kreeg het document van de zoon van Kees van den Berg, met wie zij in die tijd verkering had. Het schriftje zat met enkele brieven, een vulpen een haarlok en een damesverband in een ouderwets tasje. Het archief wil het document eerst verder onderzoeken voordat het besluit het eventueel uit te geven.

Volgens een woordvoerder van het NIOD, die het dagboek nog niet heeft gezien, is de vondst ,,vrij bijzonder', omdat Helga Deen haar dagboek in een concentratiekamp schreef. Het was verboden om in de kampen een dagboek bij te houden. De boeken die toch geschreven zijn, zijn maar zelden bewaardgebleven.

Uit Kamp Vught is alleen het dagboek van de negentienjarige joodse student David Koker bekent. Zijn document, dat een jaar beslaat, werd in 1977 uitgegeven. Twee andere dagboeken van kampgevangenen kwamen uit Kamp Westerbork. Philip Mechanicus en Etty Hillesum waren al volwassen toen zij hun dagboeken en brieven schreven. Geen van hen overleefden de kampen. Het dagboek is volgende week zaterdag in Tilburg te zien tijdens de Landelijke Archievendag.