Miljoenen aan valse euro's in Colombia

De Colombiaanse geheime dienst heeft dit weekeinde voor twee miljoen aan valse vijftig en honderd eurobiljetten in beslag genomen. Bij de inval in de hoofdstad Bogotá werd een even groot bedrag aan valse dollars aangetroffen. Evenals drukpersen en ander materiaal.

Het is de grootste vangst van valse euro`s in Latijns-Amerika ooit. Een man werd gearresteerd, naar drie medeverdachten wordt nog gezocht. De Colombiaanse geheime dienst DAS werkte bij het opsporen van de verdachten samen met Franse en Amerikaanse agenten.

Volgens de Colombiaanse agenten waren de in beslag genomen eurobiljetten van de hoogste kwaliteit en kon de drukkerij dagelijks een half miljoen valse euro's fabriceren. Colombia is berucht als producent van zeer authentiek ogende valse Amerikaanse dollars, een direct gevolg van de omvangrijke drugshandel in het land.

De Colombiaanse overheid boekte de laatste maanden enkele successen in haar strijd tegen de valse dollars en dwingt de criminelen tot steeds ingenieuzere methodes, meldde de Colombiaanse krant El Tiempo zondag op basis van bronnen binnen het DAS. Dat de valsemunters zich inmiddels ook hebben gespecialiseerd in het namaken van de Europese munt kan het gevolg zijn van de harde aanpak van de valse dollar, signaleren waarnemers.

Wereldwijd is er voor een half miljard aan valse dollars in omloop. In Calí, de derde stad van Colombia, wordt 60 tot 70 procent van dit totaal geproduceerd, zo blijkt uit schattingen van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De Colombiaanse autoriteiten namen de afgelopen drie jaar voor 120 miljoen dollar aan valse biljetten in beslag.