Kardinaal: `inquisitie' tegen Kerk

Het Vaticaan ziet een ,,nieuwe heilige inquisitie'' van anti-christelijke elementen in Europa, die het heeft voorzien op katholieken en christenen. Dat meldde gisteren The New York Times vanuit Rome.

Volgens The New York Times maakte kardinaal Raffaele Martino, voorzitter van de pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede, melding van de `nieuwe inquisitie' naar aanleiding van de ophef rond de vroom-katholieke Italiaanse kandidaat-eurocommissaris Rocco Buttiglione. Die ophef werd veroorzaakt over Buttiglione's standpunt dat homoseksualiteit zondig is en dat alleenstaande moeders slechte moeders zijn. Ook hij klaagde enkele dagen geleden over een ,,inquisitie'' tegen hem.

Kardinaal Martino is het met Buttiglione eens: hij is – zo citeert The New York Times de kardinaal, die in Rome sprak op een persconferentie – het slachtoffer van een heksenjacht wegens zijn geloof. Er is ,,een nieuwe heilige inquisitie vol geld en arrogantie'' opgestaan, aldus de kardinaal. Zij reduceert de katholieke kerk en de christenen tot beklaagden in een proces. ,,Alles mag zolang het ertoe dient de stemmen [van die beklaagden] tot zwijgen te brengen: van intimidatie tot publieke oneer.''

Volgens de kardinaal worden door de nieuwe inquisitie de leerstellingen van de paus – een persoonlijke vriend van Buttiglione – verwaterd door ,,een kakofonie onder leiding van krachtige culturele, economische en politieke lobbygroepen die ageren vanuit vooroordelen jegens alles wat christelijk is''.

De opmerkingen van kardinaal Martino echoën die van een andere kardinaal, Angelo Sodato, kardinaal-staatssecretaris en in die hoedanigheid de `minister van Buitenlandse Zaken' van het Vaticaan. In een vraaggesprek met de Italiaanse krant La Repubblica zei Sodano vorige week dat de katholieken al lang het slachtoffer zijn van discrimiatie en isolement.

De Italiaanse premier Berlusconi, wiens regering Buttiglione heeft voorgedragen voor zijn eurocommissariaat, beschuldigde vorige week in een vraaggesprek de critici van zijn kandidaat van ,,een extremistische, zo niet obscurantistische voorkeur''. Buttiglione zelf ziet een haatcampagne, waarin ,,alles wat ik zeg verkeerd wordt geïnterpreteerd''. ,,Het probleem is dat Buttiglione wordt veroordeeld, ongeacht wat hij zegt, en dat is niet goed voor de democratie.'' Misschien, zo voegde hij daaraan toe ,,is er wel een soort Berufsverbot tegen christenen.''

Het Europees Parlement kan Buttiglione niet als individueel eurocommissaris afwijzen; het kan alleen de hele voorgedragen Europese Commissie afwijzen. Wel is de druk op Buttiglione om zich zelf als kandidaat-eurocommissaris terug te trekken, sterk toegenomen. Gisteravond weigerde een woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, te zeggen of Buttiglione nog op de lijst van kandidaat-eurocommissarissen staat. Ze zei dat Barroso blijft hopen dat zijn hele team het groene licht krijgt.