Geraffineerd komediespel in `Slippers' van Ayckbourn

Drie van de vier figuren in Slippers hebben iets geheim te houden: het meisje verzwijgt tegenover haar vriend dat ze haar oudere minnaar nog heeft, die man heeft daarover niets tegen zijn vrouw gezegd, en die vrouw – die zou óók wel eens een affaire kunnen hebben. Alleen de vriend van het meisje heeft niets op zijn kerfstok; ze is zelfs zijn eerste. Maar stinkend jaloers en achterdochtig is hij wel, en door hem komen ze alle vier samen. En dan is de vraag hoe lang ze hun geheimen nog kunnen bewaren.

Slippers werd in 1965 door Alan Ayckbourn geschreven onder de titel Relatively speaking. Met een pesterig soort virtuositeit liet hij het viertal langs elkaar heen praten en overal omheen draaien, met prietpraat over jam, lupines en het mooie weer als vluchthavens tussen de verkeerd begrepen mededelingen door. ,,Intens grappig en voorzien van kostelijke mogelijkheden voor de acteur,'' schreef het Algemeen Handelsblad, toen toneelgroep Centrum het stuk in 1967 voor het eerst in Nederland speelde, al vond de recensent toen al wel dat Ayckbourn maar moeilijk van ophouden wist.

Veel lijkt er sindsdien niet veranderd te zijn. Slippers is ook in de nieuwste versie, die zaterdagavond in première ging, een hoogst amusante situatie die danig door de schrijver is uitgebuit. De aanloop duurt lang, maar zodra het vliegwiel in actie is gezet, weet regisseur Eric Schneider – mede dankzij de behendige vertaling van Laurens Spoor – het stuk volop recht te doen. Hier wordt geraffineerd komedie gespeeld, zoals Ayckbourn het bedoeld moet hebben.

Will van Kralingen is een vlinderlichte echtgenote, Peter Tuinman vertoont mooi millimeterwerk als haar vreemdgaande echtgenoot, en Anniek Pheifer is het prototype van het kittige verleidstertje. Maar waarom Romijn Conen van de jongeman zo'n pathetische aansteller maakt, is mij een raadsel. Met veel gespring, gedraaf, maaiende ledematen en een grotesk soort opwinding is hij een stijlbreuk tegenover de onderkoelde ironie van de andere drie. Zij weten wat zo'n stuk toekomt.

Voorstelling: Slippers van Alan Ayckbourn, door Wallis Theaterproducties. Regie: Eric Schneider. Gezien: 16/10 Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 28/4. Inl. 0900-0191 of www.impresariaatwallis.nl

    • Henk van Gelder