FOL-leider Godett weer vrijgelaten

Anthony Godett, de van corruptie verdachte leider van de Curaçaose partij Frente Oberero Liberashon, is gisteren in vrijheid gesteld. Het Hof vernietigde de beschikking hem nog zestig dagen vast te houden.

Godett is nog wel verdachte. Het openbaar ministerie zet het onderzoek voort.

De FOL-leider was op 7 september opgepakt op verdenking van het aannemen van steekpenningen en deelname aan een criminele organisatie. Dat gebeurde een dag na de arrestatie van ex-minister van Justitie Ben Komproe.

Godett werd gisterochtend bij de gevangenis verwelkomd door enkele tientallen partijaanhangers die protestborden tegen het openbaar ministerie en het recherchesamenwerkingsteam (RST) bij zich hadden. Het RST is het voornamelijk uit Nederlandse rechercheurs bestaande team dat het vooronderzoek verrichtte.

Ex-premier Mirna Louisa-Godett, zus van Anthony en medeverdachte in de zaak van haar broer, demonstreerde met het bord `RST is Rijks Sluipmoordenaars Team'. Deze en andere borden waren zaterdag ook gebruikt bij de begrafenis van hun partijgenoot Komproe.

Deze overleed vorige week aan de gevolgen van een maagbloeding en is zaterdag onder grote belangstelling van partijgenoten begraven. Godett en partijadviseur Nelson Monte, medeverdachte, mochten niet bij de begrafenis aanwezig zijn.

Vorig jaar heeft Godett ook enige tijd in voorarrest gezeten. Toen ging het om zijn deelname aan fraude bij overheids-NV's. Hij is daarvoor dit jaar tot vijftien maanden cel veroordeeld. Godett is in cassatie gegaan, waardoor hij zijn straf nog niet hoeft uit te zitten.

Nu is hij medeverdachte in de zaak waarin Komproe ervan werd verdacht hand- en spandiensten te hebben verleend aan de wegens drugshandel en witwassen veroordeelde Giovanni van I., eigenaar van het bordeel Campo Alegre. Giovanni van I. werd in 2002 veroordeeld wegens grootschalige witwaspraktijken en betrokkenheid bij cocaïnesmokkel naar Nederland.

Afgelopen voorjaar startte het openbaar ministerie strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de FOL-kopstukken bij het verstrekken van zogeheten vrijbrieven voor Zuid-Amerikaanse prostituees die daarmee konden werken in het bordeel van Giovanni van I. In het kader van dat onderzoek vonden huiszoekingen plaats in de cel van Van I., het departement van Justitie en op het privé-adres van Komproe.

De FOL eist een parlementaire enquête naar de omstandigheden waaronder Komproe is komen te overlijden, maar of die er zal komen is nog onduidelijk. Volgens aanhangers van de FOL heeft justitie te weinig rekening gehouden met de gezondheid van Komproe. Minister van Justitie Norberto Ribeiro heeft al een onafhankelijke commissie ingesteld die Komproes dood onderzoekt.