Een krukje van Kamprad

Ingvar Kamprad, de oprichter van woonwarenhuis Ikea, heeft voor het eerst van zijn leven zelf een meubelstuk ontworpen. De 78-jarige Zweedse miljardair tekende voor dochteronderneming Habitat, eveneens een keten van woonwinkels, een krukje. Het in drie kleuren leverbare stoeltje ligt – vanzelfsprekend – als bouwpakket in de schappen.

Kamprad is een van de 22 beroemdheden die zich door Habitat lieten strikken. Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de woonwinkelketen nodigde `ontwerpdirecteur' Tom Dixon een bont gezelschap acteurs, kunstenaars en zakenlieden uit om een bijdrage te leveren aan de collectie `Very Important Products'. Hij vroeg hen een product te ontwerpen waar zij zelf al jaren vergeefs naar zochten of waar zij een bijzonder band mee hebben.

Ikea-oprichter Kamprad liet zich inspireren door zijn allereerste baantje, vertelt hij in de nieuwe Habitat-catalogus. Thuis op de boerderij verdiende Kamprad zijn eerste zakgeld met het melken van de koeien. Dat deed hij gezeten op net zo'n simpel krukje als hij voor Habitat tekende.

De VIP-collectie telt meer humorvolle producten. Zo ontwierp de Japanse couturier Issey Miyake een schort en een placemat. De Engelse bokser Lennox Lewis bedacht een transparante digitale wekker, atleet Linford Christie een chique houten schoenendoos voor zijn sportschoenen en architect Jean Nouvel een kekke, aluminiumkleurige tafel.

Sir Terence Conran, eigenaar van de concurrerende Conran Shops, ontwierp een dressboy. De van zwartgelakt hout gemaakte kledingstandaard is uitgerust met een wit marmeren bakje. Waar laat een man anders zijn manchetknopen, lichtte Conran zijn ontwerp toe.

Het bestlopende product komt van schoenontwerper Manolo Blahnik. De Spaans/Tsjechische ontwerper, bekend van zijn wufte en hooggehakte muiltjes, maakte een schoenlepel die het ook goed doet als beeldhouwwerkje op de schoorsteenmantel. Volgens een filiaalhouder van een van de Habitat-winkels in Parijs is de 30 euro kostende schoenlepel sinds de introductie vorige maand niet aan te slepen. Op de veilingsite eBay wordt al druk gehandeld in het ontwerp van Blahnik.

Habitat heeft vele tientallen winkels in Europa en Azië. Sinds het faillissement van Habitat Holland in 1999, zijn de dichtst bij Nederland gelegen vestigingen in Antwerpen, Düsseldorf en Luxemburg-stad.