Dure pil door apotheker

In Nederland ligt het gebruik van merkloze medicijnen hoog: de helft van de voorgeschreven middelen.

In de kosten was dat afgelopen jaren niet goed terug te zien. Dat komt doordat apothekers de medicijnen wel goedkoop inkochten bij groothandelaren, maar een veel hogere prijs declareerden bij de zorgverzekeraars. Het verschil streken ze deels als bonus op. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft dit aangepakt. Samen met de farmaceutische industrie, apothekers en zorgverzekeraars is hij in een convenant overeengekomen dat de declaratieprijzen van generieke medicijnen dit jaar met gemiddeld 40 procent omlaaggaan. Dat geeft een besparing van 622 miljoen euro – vorig jaar werd 4 miljard euro uitgegeven aan medicijnen.

Vorige week is het convenant met een jaar verlengd, en uitgebreid. De prijsverlaging van generieke medicijnen levert een besparing van 325 miljoen euro. Verder gaan merkmiddelen waarvan het patent is verlopen in prijs omlaag (155 miljoen euro). En apothekerskortingen worden verder afgeroomd (opbrengst 205 miljoen).