Chocolade-kastanjetaart

Maggie Zimmerman, een Amerikaanse die in New York als privé-kok werkte, is uit die jachtige wereld naar Zuid-Frankrijk gevlucht. Maar haar levensstijl in het middeleeuwse dorpje Sauve in de Cévennes waar zij verliefd op werd, is bijna net zo hectisch. Ze heeft daar namelijk een mooi restaurant (La Tour de Mole) overgenomen en is een nieuw leven begonnen. Ze kookt graag met regionale ingrediënten en verandert haar menu geregeld. Sowieso heeft ze vrijwel dagelijks een nieuwe dagschotel. Haar groente- en visschotels zijn fantasierijk en heerlijk, maar haar fort zijn haar desserts, want ze is een uitstekend patissier. Haar abrikozenmousse (van verse abrikozen) is een droom, en voor haar `pain perdue' (wentelteefjes) kun je me midden in de nacht wakker maken.

Deze chocoladetaart van haar is wat een chocoladedessert hoort te zijn. Niet voor niets staat hij vrijwel altijd op de kaart. Serveer de taart in punten en geef er bijvoorbeeld een coulis van verse abrikozen bij.

Vet een taartvorm van 25 centimeter doorsnee in met wat zachte boter. Doe de chocolade en boter in het bovenstuk van een au bain marie-pan. Zet het bovenstuk op een andere pan met net sudderend water (de bovenste pan mag het water niet raken) en laat onder af en toe roeren de chocolade en boter zachtjes smelten. Zet het warme chocolademengsel even weg terwijl u het beslag maakt.

Doe de dooiers in een grote kom en klop er de vanille-essence, kastanjepuree en bloem door. Schep er dan het iets afgekoelde chocolademengsel door en laat het beslag op kamertemperatuur komen.

Doe de eiwitten in een grote kom, liefst van koper, en klop ze tot zachte pieken. Voeg al kloppend de suiker toe en klop tot stijve pieken. Spatel het eiwit losjes door het beslag tot alles goed gemengd is. Schep het beslag in de ingevette taartvorm en zet die 40 tot 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker. De taart moet een brownie-achtige structuur hebben.

Morgen: Marokkaanse salades

    • Kim Maclean