`Als ik president ben...'

David Cobb tiert en schreeuwt. En om zijn boodschap nog eens kracht bij te zetten op deze bijeenkomst van de Mexican-American Political Association in Los Angeles, gebaart hij wild. ,,Wanneer ik president ben, dan...''

De 41-jarige Cobb, een voormalig advocaat, is presidentskandidaat voor de Green Party, de partij die in 2000 Ralph Nader nog als kandidaat had. Nader kreeg 2,7 procent van de stemmen, maar koos er ditmaal voor om als kandidaat voor de Reform Party - en in sommige staten als onafhankelijke kandidaat - naar het presidentschap te dingen.

De Green Party schoof in 27 staten Cobb naar voren en hij heeft een simpele boodschap: wie verandering wil, kiest groen. ,,De Green Party staat voor vrede, raciale en sociale rechtvaardigheid, echte democratie en bescherming van het milieu'', vertelt Cobb, die zonder beveiliging rondreist. Hij gaat er prat op dat hij de enige presidentskandidaat is die geen miljoenen uitgeeft, een vrouwelijke vice-presidentskandidaat heeft (Patricia LaMarche) en vertelt dat hij opgroeide in Texas in ,,een hut zonder wc''.

Meer specifiek ijveren de Groenen voor een einde aan de oorlog in Irak, een algemene ziektekostenverzekering en een minimumloon gebaseerd op de kosten van levensonderhoud. Ook zou de partij graag zien dat het kiesstelsel wordt veranderd zodat `derde' partijen - naast de groenen onder andere ook de Libertarian Party en onafhankelijke kandidaten - kans maken op winst.

En ondanks het feit dat zijn toehoorders op deze middag nauwelijks enthousiast reageren, is Cobb ervan overtuigd dat de Green Party wint. ,,Met elke verkiezing worden we groter, sterker en beter georganiseerd.'' Het Witte Huis kan al in 2016 binnen bereik zijn, zegt hij optimistisch.

Tot het zover is, is Cobb voor ,,tactisch stemmen''. Dat betekent dat hij geen campagne voert in de zogenoemde swingstates en groenen in die staten aanraadt om op Kerry te stemmen ,,de mindere van twee kwaden''. Hiermee reageert hij op de verkiezingen van 2000, toen Nader volgens veel Democraten in Florida stemmen wegkaapte van Al Gore en Bush de verkiezingen won. En dus staat Cobb in zaaltjes in het vrijwel overwegend Democratisch stemmende Californië: ,,Wanneer ik president ben...''